2024. április 19., péntek

Tanulnak és részmunkaidőben dolgoznak

Két magyar ajkú hallgató a legjobb egyetemistáknak odaítélt ösztöndíjban részesültek között

A tartományi felsőoktatási titkárság idén is támogatja a tehetséges egyetemi hallgatókat. A titkárság 2 millió dinárt különített el a Vajdasági Autonóm Tartomány alapította felsőoktatási intézmények tehetséges hallgatói számára, akik tanulmányaik mellett munkát vállalnak az adott tudományterülethez kapcsolódóan. Idén 13 egyetemista részesül 10 hónapon keresztül a 15 000 dináros támogatásban. A kiemelkedő tanulmányi eredményeket elért hallgatókat tegnap dr. Zoran Milošević tartományi felsőoktatási titkár fogadta.

– Az ösztöndíj lehetővé teszi, hogy a hallgatók tanulmányaik mellett részmunkaidőben dolgozzanak. A program célja, hogy megteremtse a feltételeket a tehetséges tanulók foglalkoztatásának növeléséhez. Az ösztöndíjjal támogatjuk a szülőket és a fiatalokat egyaránt. Ez egy kitűnő lehetőség arra, hogy a hallgatók gyakorlatot szerezzenek, ami felkészíti őket a jövőbeli hivatásukra, szakmai pályafutásukra – emelte ki a tartományi titkár.

Kovács Emesének gratulál a felsőoktatási titkár (Fotó: Dávid Csilla)

Kovács Emesének gratulál a felsőoktatási titkár (Fotó: Dávid Csilla)

A Magyar Tannyelvű Tanítóképző Kar két tehetséges hallgatója is sikeresen pályázott. Kovács Emese harmadéves óvodapedagógus hallgató, aki a péterrévei Tanoda Fejlesztő Központ munkatársa lesz, és Szeles Kolos negyedéves tanító szakos hallgató, aki pedig a Szabadkai Egyházmegye Caritas munkáját segíti majd. A két egyetemista második alkalommal nyerte el a titkárság támogatását. 

– Tavaly pályáztam először az ösztöndíjra, akkor és most is megkaptam. A péterrévei Tanodában fogok tevékenykedni kisegítőként. A fejlesztő központban logopédiával, pszichológiával, gyógytornával foglalkoznak, egyéni fejlesztések folynak, illetve komplex fejlesztéseket is tartanak. Örülök, hogy az ösztöndíj által én is részese lehetnek ennek a csapatnak – mondta Kovács Emese.

– Sokat jelent számunkra ez a támogatás, mivel fel tudjuk használni olyan dolgokra, melyekkel előrébb tudunk haladni az életben, például tankönyvekre vagy különböző képzésekre – nyilatkozta Szeles Kolos.

Szeles Kolos (Fotó: Dávid Csilla)

Szeles Kolos (Fotó: Dávid Csilla)

A titkárság továbbra is igyekszik a lehető legnagyobb mértékben támogatni a felsőoktatási intézményeket és diákjaikat. Nagy hangsúlyt fektetnek arra, hogy a hallgatók minél magasabb színvonalú, oktatáson kívüli tevékenységekben vegyenek részt.