2022. augusztus 8., hétfő
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Egyre fiatalabbak veszik fel a védőoltást

Egyesek szerint a negyedik oltásra is szükség lesz

Predrag Kon epidemiológus és az egészségügyi válságstáb tagja hiszi, hogy a tervezettnél hosszabb őszi szünet és az ezzel párhuzamosan alkalmazott Covid-beléptető vezetett a járványhelyzet javulásához, ezért az az álláspontja, hogy a téli tanítási szünetet is indokolt lenne meghosszabbítani. A K1 tv reggeli műsorának vendégeként közölte, ideális esetben a téli szünet országszerte december közepén, Szent Miklós napjának – a görögkeleti egyházi naptár szerint –, vagy a katolikus karácsony környékén kezdődne meg. Mint hozzátette, egyebek mellett azért, mert decemberben kezdődhet az influenzajárvány. Nem lenne jó, hogy a koronavírus és az influenzavírusok párhuzamosan terjedjenek, hiszen a kettő okozta tünetek hasonlóak, így az ország tesztelési kapacitásai nem lennének elegendőek, de kellő számú kórházi ágy sem áll rendelkezésre, érvelt Kon.

TAVASZRA NEGYEDIK OLTÁS?
A védőoltással való immunizáció harmadik köre alig néhány hónappal ezelőtt kezdődött meg, ám Branislav Tiodorović járványügyi szakértő szerint megtörténhet, hogy tavasszal a negyedik adag védőoltás felvételét is javasolják a polgárok számára.
– A delta plusz variáns egyre kedvezőtlenebbül befolyásolja Európában a járványhelyzetet. Ezért valószínű, hogy tavasztól a negyedik adag védőoltást is fel kell majd venni – fejtette ki Tiodorović a Blicnek nyilatkozva.
Egyébként Kon erre a témára is kitért a K1 tv műsorában. Szerinte egyelőre korai találgatásokba bocsátkozni a negyedik oltás tekintetében. Először arra érdemes megpróbálni választ kapni, hogy mi történik az immunitással a harmadik oltást követően. Nem biztos, hogy ugyanúgy csökken, mint az első kettőt követően, magyarázta Kon.

A KORRAL NÖVEKSZIK AZ ÁTOLTOTTSÁGI ARÁNY
Zoran Bekić gyermekgyógyász és a Belgrádi Vásáron kialakított oltópont vezetőjének elmondása szerint a 12 és a 17 éves korosztálynak nagyjából a 3 százaléka vette fel a vakcinát, a 18 és a 30 éves korosztály 27,2 százaléka, a 35 és a 45 év közöttiek 43 százaléka oltatta be magát, a 45 és az 55 éveseknek az 54 százaléka, míg a legidősebb korosztályokban az átoltottsági arány 75 és 78 százalék között alakul. A K1 tv-nek azt is elmondta, hogy az elmúlt 10 napban az első adag vakcinával immunizáltak több mint 70 százaléka 45 évnél fiatalabb. Szerinte evidens, hogy a fiatalabbak körében is növekszik az oltáshajlandóság.
Azzal kapcsolatban, hogy az esetek többségében milyen fenntartásaik vannak a szülőknek a gyerekek oltásával kapcsolatban, Bekić közölte, hogy a 16 és a 18 év közöttiek általában maguk döntenek a vakcina felvételéről, arra is nem egyszer volt példa, hogy a beoltott gyerek egyik szülője sem vette fel a védőoltást. „A szülőknek és a fiataloknak elsősorban a terméketlenséggel kapcsolatban vannak dilemmáik, természetesen a különböző összeesküvés-elméletek okán" – jegyezte meg Bekić.

Lefelé ívelőben a görbe

A csütörtöki járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 16.864 koronavírustesztet végeztek el, ebből 3219 eredménye volt pozitív (19,1%). Hivatalosan a vizsgált egy napban 55 Covid-páciens hunyt el, 11.062 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6599 Covid-pácienst kezelnek, 259 lélegeztetőgépen van.
Vajdaságban 1010 új fertőzést jegyeztek, ebből 210-et Újvidéken.