2024. március 29., péntek

Újabb tízezrek indultak el

Szijjártó: Brüsszel álláspontja bizarr és szégyenteljes a migráció tekintetében

Az Európai Bizottság álláspontja a migráció tekintetében bizarr és szégyenteljes, a brüsszeli politika nyomán újra emberek tízezrei igyekeznek a kontinensre dél, délkelet és kelet felől is – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter csütörtökön Bosznia-Hercegovinában.

A tárcavezető a Szarajevói Migrációs Párbeszéd regionális miniszteri konferenciáján sérelmezte, hogy Brüsszel mindent hajlandó finanszírozni, ami a bevándorlási nyomást növeli, de semmit nem hajlandó támogatni, ami ezt csökkentené és megvédené az európai embereket ettől a fenyegetéstől.
Kiemelte, hogy a Nyugat-Balkán furcsa helyzetben van, mert egy európai uniós országon keresztül érkeznek oda a migránsok, és az EU irányába kívánnak távozni.
Azon véleményének adott hangot, hogy lehetetlen kizárólag arra számítani, hogy majd a nyugat-balkáni államok megállítják a migrációt, miközben az európai integráció tekintetében tapodtat sem haladtak előre a folyamatok.
Szijjártó Péter leszögezte: itt lenne az ideje annak, hogy az Európai Bizottság végre támogassa a nyugat-balkáni országokat abban, hogy meg tudják védeni magukat, és ezáltal minket is a migrációs nyomástól.
Szerinte emellett mielőbb előre kellene lépni az EU csatlakozási folyamatában, ugyanis „ha a Nyugat-Balkán nem stabil, nincs biztonságban, az a mi nemzetbiztonsági érdekeinket is alapvetően sérti".
A miniszter rámutatott, hogy az Európai Unió 2015 óta néz szembe tömeges illegális migrációs hullámokkal, és a kérdés jelentősen megosztotta a tagállamokat. Szavai szerint Brüsszel azóta sem volt képes hatékony megoldást találni erre a kihívásra, ehelyett a kötelező befogadási kvótákat erőltette, és bár a retorika változott, ezt teszi a mai napig. „Mi azonban nem vagyunk hülyék, értjük, hogy miről van szó" – fogalmazott.
Magyarország továbbra is ragaszkodik azon jogához, hogy eldönthesse, ki léphet be a területére és ki nem, és ezt senki nem veheti el, hiszen az sértené hazánk szuverenitását – hangsúlyozta.
Ennek kapcsán pedig kifejtette, hogy a kvótákat a visegrádi országok egységesen visszautasították, ami a V4-es együttműködés egyik legnagyobb eredménye. „Ha nem lettünk volna sikeresek ebben, akkor illegális migránsok százezrei élnének mára országaink területén" – mondta.
Végezetül arról számolt be, hogy Magyarországon eddig csak az idén már mintegy százezer határsértési kísérlet történt, és figyelmeztetett, hogy jelentések szerint naponta 30-35 ezer ember hagyja el Afganisztánt, így a nyomás fokozódása várható.