2024. április 23., kedd

Bajatović marad a Srbijagas élén?

A kormány pályázata spekulációkat indított el a médiában

Miután a kormány egy hete meghirdette a Srbijagas igazgatójának megválasztására kiírt pályázatot, amelyben feltételként tüntette fel, hogy a közvállalat élére pályázók nem lehetnek egyik párt tagjai sem, illetve ha azok, akkor fel kell függeszteniük pártfunkciójukat, felmerült a kérdés, vajon Dušan Bajatović, a Szerbiai Szocialista Párt (SPS) főbizottságának alelnöke marad(hat)-e a gázszolgáltató vállalat élén.
A pályázat szerint az igazgatói posztra 4 éves mandátummal választanának igazgatót. Olyan jelöltet keresnek, aki magas végzettséggel rendelkezik és legalább 5 év munkatapasztalata van, vagyis legalább 3 évet dolgozott a közvállalatok valamelyikében. Feltétel az is, hogy az igazgatójelölt jártas legyen a korporatív igazgatás terén, illetve rendelkezzen tapasztalattal a munkaszervezés és a munkafolyamatok vezetése terén.
Vladimir Gajić ügyvéd, a Néppárt jogi tanácsának elnöke a Danasnak nyilatkozva elmondta, logikai és jogi szempontból is értelmetlenek tarja, hogy Bajatović pártfunkcióit befagyassza, hiszen ha az volt a cél, hogy leváltsák őt a Srbijagas éléről, egy ilyen kitételnek nincs nagy jelentősége. Hangsúlyozta, egy-egy ilyen pályázatban rendszerint olyan feltételeket szabnak, amelyek az előre „kiválasztott" jelöltnek kedveznek. Ezért a pályázat kiírását ő olcsó színjátéknak nevezte, ugyanis Bajatović leváltására csak akkor kerülhet sor, ha őt Oroszország már nem támogatja (a közvállalat társtulajdonában ugyanis jelentős orosz részesedés is van), vagy ő maga nem kívánja többé betölteni ezt a pozíciót. Gajić szerint a Srbijagas igazgatói posztjáról nem a Szerb Haladó Párt dönt, hanem az orosz érdekek. A jelenlegi helyzetben, amikor Szerbia a lehető legjobb áron kíván Oroszországtól földgázt vásárolni, állami érdek, hogy ne szálljon szemben az orosz érdekekkel sem.
Hasonló véleményen van Branko Pavlović gazdasági elemző is, aki szerint nem hozna jót az ország számára egy olyan személy megválasztása, akit Oroszország nem támogat, annak ellenére, hogy ennek a vállalatnak jobb vezetésre van szüksége. Rámutatott ugyanis, hogy Bajatović évente legkevesebb 20 millió euróval károsítja meg a közvállalatot. Mint hangsúlyozta, nem ő a legrosszabb igazgató, aki egy közvállalat élén tevékenykedik, de nem is azért van ezen a poszton, mert a legjobb. Őt az orosz érdekek mellett szűkebb érdekcsoport is támogatja. Ezért Pavlović szerint a pártfunkciók kizárása nem hozza meg a kitűzött célt.


Zorana Mihajlović bányászati és energetikai miniszter már néhány évvel ezelőtt jelezte, hogy kérni fogja egyes közvállalatok igazgatóinak leváltását. Már akkor felmerült Bajatović neve is, akit a miniszter számos kritikával illetett, mondván a Srbijagas éveket késik a vállalat reformtörekvéseivel. A két politikus közötti konfliktus a nyilvánosság elöl sem maradt rejtve.
Mihajlović az év elején az Amerika Hangjának nyilatkozva Bajatovićot mindenki szégyenének nevezte, majd cáfolta, hogy az SPS politikusa orosz támogatást élvezne. Bajatović – aki 2008 óta áll a Srbijagas élén – megerősítette, hogy az energetikai miniszter asszonnyal nincs jó viszonyban, mondván, ő és Mihajlović két külön világ.