2024. április 23., kedd

Honnan kapja majd az áramot és a vizet?

Kopaonikon három év után elkezdték bontani az illegális kávézót, ma a földszint készen várja a látogatókat

Úgy tűnik, a Kopaonik Nemzeti Parkban illegálisan kiépített kávézót mégsem bontják le, mi több, készen áll a téli idényre, írja a Novosti. Miután megszületett a végzés, hogy a kávézót le kell bontani, három év huzavona után a beruházó megkezdte az épület bontását, de miután az első két emeletet és a tetőteret lebontatták, a munkálatokat a parkolóhely építésével folytatták, a földszintre magasított tetőtér került. Ahogy a napilap rámutat, ebben sem akadályozták meg őket az illetékesek.

Lapunk is írt arról, hogy az építkezés 2017 júniusában kezdődött, miután a beruházó, a smederevói Snežana Mitković a Pančić-csúcson egy 150 négyzetméteres montázs épület, egy büfé felállítására kapott engedélyt. A montázsépület helyett azonban vasbeton objektum épült, amelynek területe csaknem 1000 négyzetméter volt. Ezt követően 2018-ban a pénzmosás megakadályozásával foglalkozó igazgatóság megállapította, hogy a beruházónak a hivatalos bevételei alapján nem lehet pénzügyi kerete az építkezésre, az építésügyi minisztérium pedig kimondta: a Pančić-csúcson (Pančićev vrh) engedély nélkül emelt épületet le kell bontani. Ma mégis kávézó működik benne.

Az építkezést akkor sem akadályozta senki. A Skijališta Közvállalat megengedte, hogy a munkálatok során rákapcsolódjanak a közvállalat víz- és áramhálózatára. Három évvel ezelőtt a rendőri támogatás hiányára hivatkozva a minisztérium elhalasztotta a bontást. Végül erre maga a beruházó szánta rá magát, csökkentette az objektum területét, de betonalappal erősítette meg.

A Novostinak nem sikerült tájékoztatást kapnia az építési minisztériumtól, hogy a kiadott végzés ellenére, miért nem bontották le az objektumot. Kopaonikon egyébként nem csak ez a kávézó papírjai kétesek, még mintegy harminc objektumot is említ a napilap, amelyek méreteikben túllépik a kiadott engedély által megszabottakat, és azok sem montázs, hanem stabil betonalappal rendelkező épületek.

Goran Rodić, az Építészeti Kamara elnöke kételyeinek adott hangot, hogy az állam nem tud megküzdeni az illegális építőkkel, szerinte nem is akarnak tenni ez ellen. Egy nemzeti parkban nem lenne szabad engedély nélkül építkezni – emelte ki.

Felmerül a kérdés, hogy az illegális objektumoknak ki fog áramot és a vizet adni, a közmű bevezetése ugyanis csakis legalizált épületek esetében lehetséges. Az említett kávézónak a Skijališta Közvállalat adott vizet 2018-ig a bontási végzésig, ezért az építési minisztérium a közvállalat igazgatója, Dejan Ćika ellen bűnvádi feljelentést tett. Brus volt polgármestere, Milutin Jeličić Jutka pedig hivatali visszaélés miatt kapott feljelentést ugyanez az ügy kapcsán – közölte a Novosti.