2024. március 28., csütörtök

Új intézkedéseket vezethet be Pristina a szerbiai termékekre

Rozeta Hajdari pristinai gazdaságügyi, vállalkozási és kereskedelmi miniszter bejelentette, hogy a Közép-Szerbiából érkező cukrásztermékek behozatala ellen intézkedéseket fognak bevezetni. Hozzátette, hogy erre a helyi termelők védelme miatt van szükség – írja a Szerbiai RTV.

Hajdari a Pristinában tartott sajtótájékoztatón elmondta, hogy Koszovóban van erre vonatkozó törvény, de a gyakorlatban nem valósítják meg, hogy ezzel is védjék a helyi termelőket a jelentősen megnőtt behozatal miatt.

A Koszovó területére beáramló termékek aránya jelentősen megnőtt, ezzel egyidejűleg a hazai termelők kára is megemelkedett. Az előző évhez képest megnőtt a Szerbiából érkező árucikkek száma. A koszovói kivitel csupán egy százalék volt 2020-ban és az idén is.

– Intézkedéseket foganasítunk majd a cukrásztermékekkel szemben, mint a Szerbiában előállított keksz és különféle édességek, mivel ezeknek az áruknak a behozatala jelentősen megnőtt. Áttekintjük az adatokat és utána hozzuk meg az intézkedéseket – mondta Hajdari.

Az elmúlt hónapban Hajdari már bejelentette, hogy a pristinai kormány ellendömping intézkedéseket vezetett be a Közép-Szerbiában előállított takarmányra és épületelemekre is.