2024. április 24., szerda

Biztonságosabb, mint a készpénz

Országos akció indul a készpénzmentes fizetés népszerűsítésére

Fizessünk bankkártyával vagy mobiltelefonnal, bárhogyan, csak ne készpénzzel! Országos akció indul a készpénzmentes fizetés népszerűsítésére, és támogatásra számíthatnak a kereskedők, intézmények, hogy mielőbb korszerűsíthessék ügyvitelüket, lehetővé tegyék a polgároknak a biztonságos fizetési módot üzletekben, vendéglátóipari létesítményekben, ügyfélfogadó pultoknál.

 A készpénzmentes fizetést népszerűsítő kezdeményezés egy többéves projektum, melyet a Német Nemzetközi Fejlesztési Együttműködési Társaság (GIZ) a Mastercard és a VISA indított útjára a Helyi Gazdaságfejlesztési Nemzeti Tömörüléssel (NALED) és a Pénzügyminisztériummal együttműködve, a német Szövetségi Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Minisztérium támogatásával. A szerdai, hivatalos kampánynyitón Siniša Mali pénzügyminiszter együttműködési megállapodást írt alá a GIZ, a NALED, a VISA és a Mastercard képviselőivel. Az egyezség szerint az aláírók támogatják egy új nemzeti program kidolgozását a szürkegazdaság felszámolására, konkrétan, a készpénzmentes fizetés népszerűsítésére minden szinten. A pénzügyminiszter elmondta: országszerte külön támogatási program keretében 25 000 POS-terminált, vagyis kártyaleolvasó eszközt helyeznek üzembe olyan eladóhelyeken, melyeken eddig nem volt lehetőség a kártyás fizetésre. Az eszközök beszerzését a NALED és a GIZ finanszírozza.

Daniela Funke, a szerbiai GIZ igazgatója közölte: az árnyékgazdaság visszaszorítását szolgáló kezdeményezés jelmondata: Senki se maradjon ki!, és az ún. érzékeny társadalmi csoportokat is felöleli, nyitott a bank- és információs technológiai szektor minden olyan szervezete és cége előtt, amely hozzá szeretne járulni a készpénzmentes társadalom kiépítéséhez.

Jelena Ristić, a Mastercard szerbiai, montenegrói és bosznia-hercegovinai piacokkal megbízott igazgatója egy kutatásuk eredményét emelte ki, mely szerint Szerbia polgárai 80 százalékának van lehetősége kártyával vagy mobiltelefonnal fizetni. Legtöbben a szupermarketekben és a töltőállomásokon fizetnek ilyen módon, és a megkérdezettek 79 százaléka tartja a kártyás vagy telefonos fizetést gyorsabbnak és egyszerűbbnek a többi módszernél. Ristić hangsúlyozta, hogy a koronavírus-járvány még inkább szükségessé tette a készpénzmentes fizetésre való áttérést. Ennek egyik kulcsfontosságú előnye az, hogy a tranzakciónak nyoma van, míg készpénzzel való fizetéskor, ha nem adnak ki számlát, mindenféle visszaélésre lehetőség van.

„Kutatási eredményeinkből az derült ki, hogy ha csupán 5 százalékkal több lenne a digitális fizetés, öt év alatt országos szinten akár 13 százalékkal is csökkenhetne a feketézés. Egyébként a rejtett gazdaság 80 százaléka 7 szektorban észlelhető, köztük a kiskereskedelemben és a vendéglátóiparban” – ismertette Ana Marković, a VISA ügyviteli fejlesztési igazgatója.