2022. január 19., szerda

A kis hősök napja

A koraszülöttek világnapját ünnepelték Zentán

Minden baba érkezése alaposan átrendezi az addig megszokott családi életet. Hatványozottan igaz ez abban az esetben, amikor koraszülött baba érkezik a családba.

Minden pár igyekszik alaposan felkészülni az új családtag érkezésére, azonban a koraszülésről kevés információt kapnak. Ennek érdekében a Zentai baba-mama klub egy programsorozatot hozott létre Koraszülött a családban elnevezéssel, ahol az érintett családokat igyekeztek összekapcsolni, felkarolni.

– Picike csapat találkozott péntekenként, de annál mélyebb, bizalmasabb gondolatokat tudtunk megosztani egymással. Az volt a legszebb az egészben, hogy kölcsönösen azt éreztük, hogy végre értjük, hogy mit mond a másik, és bennünket is megértenek. Ezek a találkozások különböző tematikára épültek: volt, hogy magáról a szülésélményről beszélgettünk, a gyermekekről, a koraszülött utógondozásról – mondta el Szarka Mándity Krisztina, az rendezvénysorozat moderátora, aki maga is egy koraszülött kislány édesanyja.

A szerdai találkozó ennek az eseménysorozatnak a lezárásaként jött létre. A résztvevők a parkban lévő Pavilonnál találkoztak, innen együtt sétáltak le a Népkertbe, ahol fát és virágot ültettek. A szervezők egy vörös levelű oszlopos nyárfát választottak.

A koraszülöttek világnapjának színe a lila, ezért ilyen lufikat engedtek fel a résztvevők. (Fotó: Kállai G. Nikoletta)
A koraszülöttek világnapjának színe a lila, ezért ilyen lufikat engedtek fel a résztvevők. (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

– Ezt a kezdeményezést a zentai önkormányzat indította el, és már hagyománnyá vált, hogy minden tavasszal az előző évben született babák tiszteletére egy fát ültetnek. Ezt nagyon szép dolognak tartottuk – mesélte Tomić Edina, a klub elnöke. – A fa az egy összetett szimbólum, magát az életet jelképezi: ahogyan a fa a földben gyökeret ereszt, ugyan úgy a gyermek is a családban, emellett ahogyan a fa, úgy a kisgyermek is nagyra nő.

A koraszülöttek világnapján minden lilába öltözik. Ezzel kapcsolatban Edina elmondta, hogy a szakemberek szerettek volna egy közös szimbólumot, és végül a lila színre esett a választásuk. Ez a szín a reményt, a hitet, a kitartást szimbolizálja, ez pedig hűen tükrözi azt, amit a koraszülött babák, de a családjuk is átél a kezdeti időszakban.

A legkisebbek is segítettek a faültetésben, amely köré lila árvácska is került. (Fotó: Kállai G. Nikoletta)
A legkisebbek is segítettek a faültetésben, amely köré lila árvácska is került. (Fotó: Kállai G. Nikoletta)

– Bár a koraszülöttek teljes értékű tagjai a társadalomnak, mégis különböznek, hiszen hatalmas harcot kell megvívniuk a puszta létezésükért. Ez nagy kihívást jelent nem csak a család, hanem az egészségügyi szakemberek számára is. Jó hír azonban, hogy hazánkban a legkisebb babáknak is jó esélye van arra, hogy később teljes értékű életet éljen – mutatott rá Edina.

A koraszülöttek világnapjáról 2011 óta világszerte megemlékeznek. Ilyenkor nem csak a kis hősöket ünnepeljük, hanem a családjukat, emellett az őket gondozó egészségügyi dolgozókat is. Szerbiában évente több, mint négyezer koraszülött baba jön a világra, vagyis a várandósság 37. hete előtt születik meg.