2024. március 29., péntek

Kémények és autókipufogók füstjében

A tél közeledtével egyre fokozódik a légszennyezés

Ahogy közeledik a tél, úgy romlik Szabadka levegőjének minősége. A város levegőjét legjobban szennyező közlekedésen kívül a háztartások fűtése is hozzájárul ehhez. A szabadkai Közegészségügyi Intézet szakemberei minden év október közepétől április közepéig ellenőrzik a légszennyezés mértékét – mondta lapunknak Mirjana Bonić vegyészmérnök, az intézet légszennyezést vizsgáló szakembere.
Mirjana Bonić kiemelte, hogy a városban két mérőállomás adatai alapján kísérik a légszennyezés alakulását. Az egyik a Sonja Marinković iskolánál található, ezt a városi önkormányzattal együtt működtetik, a másik pedig az Újvárosházánál, az autóbuszmegálló közelében van felállítva, ezt pedig az intézet a Tartományi Településrendezési és Környezetvédelmi Titkársággal karöltve tart fenn. Mindkét állomásnál a PM 10 és 2,5 mikrométer átmérőjű részecskék koncentrációjának alakulását kísérik figyelemmel. Hozzátette, hogy ha ezen mikrorészecskék mennyisége egy köbméter levegőben túllépi az 50 mikrogrammot, szennyezett levegőről beszélhetünk.
– Ebben az évben májustól augusztusig méréseink szerint kitűnő vagy jó minőségű levegőt lélegeztünk be, tehát a szennyező részecskék koncentrációja igen alacsony volt. A PM 10 mikrométer átmérőjű részecskék koncentrációja csak júliusban egy nap haladta meg az 50-es értéket, mégpedig a Sonja Marinković iskolánál lévő állomásunkon. Tegyük hozzá, hogy ugyanebben az időszakban az újvárosházánál lévő állomásunkon nyolc olyan napot jegyeztünk, amikor szennyezett levegőt lélegeztünk be. Ez utóbbi állomás a város legforgalmasabb kereszteződésénél van felállítva, vagyis a város egyik legnagyobb légszennyezője a közlekedés. PM10-es részecskék ugyanis a járművek mozgásával keletkeznek, ahogy menet közben felverik a port. A közlekedés emellett a PM 2,5 mikroméretű részecskék koncentrációját is megnöveli a levegőben a kipufogógázok kibocsátásával. Szeptemberben azonban már a PM10-es részecskék koncentrációja a városban meredek emelkedésnek indult. Átlagban 33 mikrogramm részecskét mértünk egy köbméter levegőben, októberben azonban ez a szám 55 mikrogramm részecske fölé kúszott, vagyis már szennyezett volt a levegő. Szeptemberben négyet, októberben pedig már tizenegyet tett ki az 50-es értéket áthaladt napok száma. Ahogy közeledik a tél, úgy romlik a levegő minősége – magyarázta a szakember.


Mirjana Bonić arra is felhívta a figyelmet, hogy a légszennyezés mértékét az időjárás is befolyásolja.
– A téli időszakban a levegő vertikális mozgása gyakran leáll. A szél és vele együtt a csapadék hiánya pedig azt eredményezi, hogy ezek a káros anyagok az atmoszféra alacsony légrétegeiben gyűlnek össze, vagyis abban a zónában, ahol mi belélegezzük a levegőt. Ehhez hozzájárul a közlekedés és a fűtés, és ilyenkor gyakran előfordul, hogy bőven átlépjük a napi 50-es értéket – közölte a vegyészmérnök.
A légszennyezés mértéke egyébként napszakonként is változik. Mirjana Bonić elmondta, hogy a levegő a késő délutáni és esti órákban a legszennyezettebb, amikor megnő az autóforgalom és fokozódik a fűtés a háztartásokban. A szakember felhívta a figyelmet, hogy ilyenkor jobb, ha nem tartózkodunk a szabadban.
– A PM10-es és a PM 2,5 mikrométer átmérőjű részecskék koncentrációját azért kísérjük külön, mert ezek a lélegzésnél nem akadnak fenn az orrban vagy a torokban, hanem sokkal mélyebbre jutnak az emberi szervezetbe, például a légcsőbe és a tüdőbe, de léteznek egészen kicsi részecskék is, amelyek akár a véráramba is bejuthatnak. E részecskék vegyes kémiai összetételűek, nehéz fémeket is találunk közöttük, tehát rendkívül mérgezőek. Éppen ezért azt tanácsolom a polgároknak, hogy a világhálón kövessék a levegő minőségének pillanatnyi alakulását, és ha rendkívül magas értékeket látnak, akkor igyekezzenek minél kevesebb időt tölteni a szabadban. Ilyen értékeknél az egészséges embereknek sem ajánlott a kinti tartózkodás, a fizikai aktivitást, például a futást vagy a kerékpározást pedig mindenképpen kerülni kell – tanácsolta Mirjana Bonić.