2024. április 19., péntek

Közösen a tűz és a víz ellen

A romániai Igazfalva és Ada közös Interreg-IPA-projektummal készül a tűzesetek és az árvizek elleni védekezésre

Az adai községháza dísztermében szerdán a romániai Igazfalva (Dumbrava) község és Ada község önkormányzata projektumnyitó konferenciát tartott a Vészhelyzeti felkészültség és védelem a természeti katasztrófák ellen a határ menti régióban elnevezésű projektum megkezdése alkalmából. A gyakorlatban Prepared néven futó projektum az Európai Unió finanszírozásával jött létre az IPA CBC Románia–Szerbia Interreg-programon keresztül. A házigazdák nevében Dušan Civrić projektmenedzser köszöntötte az adai és a romániai vendégeket, köztük Ihász János igazfalvi és Bilicki Zoltán adai polgármestert. Elmondta, hogy Igazfalva község önkormányzata a projektum fő hordozója, Ada község önkormányzata pedig a partnere. A Prepared projektum teljes költségvetése 511 ezer euró, amiből az EU-s társfinanszírozás 435 ezer eurót tesz. Ebből Igazfalva község részesedése 257 ezer euró, Ada községé pedig 254 ezer euró. A projektum megvalósítása egy évet vesz igénybe, mégpedig 2021. április 3-tól 2022. április 2-ig.

A projektumnyitó konferencián Ihász János igazfalvi polgármester román nyelven ismertette a projektum céljait, Bilicki Zoltán adai polgármester pedig magyar és szerb nyelven. Bilicki Zoltán kiemelte, hogy Ada község öt településből áll, amelyek távol esnek egymástól, a legtávolabbi falu 24 kilométerre van a közigazgatási központtól.

– A projektumunk lényege, hogy önkénteseink és szakembereink megfelelő kiképzést kapjanak ahhoz, hogy tűzesetek, elemi csapások esetén hatékonyan el tudják végezni munkájukat és feladataikat a nagy távolságok ellenére is. A projektum célja a tűzesetek és árvizek kockázatkezelésének javítása a határ menti térségben, mégpedig a lakosság képzése által, amely a megfelelő magatartást és viselkedést hivatott kialakítani, valamint az önkéntes és a professzionális egységek képzésével, felszerelésével és mentorálásával. A pályázat gyakorlati hozadékai Ada községnek a következők lesznek: tájékoztató kampányok szervezése a lakosság számára 720 fő bevonásával, különböző korosztályokra osztva, továbbá képzés a szülőknek és a nagyszülőknek, illetve elméleti képzés és közös gyakorlati képzés 30-30 adai és igazfalvi önkéntes számára, végezetül tűzvédelmi berendezések beszerzése. Ezek között szerepel egy tűzoltóautó teljes felszereléssel, 6-6 pár professzionális tűzoltócsizma és védőkesztyű, valamint 6-6 darab komplett védőfelszerelés és védősisak, illetve 10 darab vízszivattyú beszerzése – jelentette be az adai polgármester.