2022. január 19., szerda

Egy világhírű énekes Magyarkanizsán

E hó 27-én Phil Minton Mezei Szilárddal lép fel

Jövő szombaton, november 27-én 18 órakor Phil Minton (ének) és Mezei Szilárd (brácsa, nagybőgő) lép fel a Regionális Kreatív Műhely próbatermében.

A híre még a nyolcvanas években megelőzte a walesi bárdnak is nevezett angliai énekest, aki egykoron bányászkórusokban kezdte pályafutását. 1987-ben volt először vidékünkön, az Újvidéki Jazznapokon. Később még háromszor visszatért, legutóbb fiatalokból álló kórust vezetett a magyarkanizsai Jazz, improvizatív zene... fesztiválon... 2011-ben.

Phil Minton a kortárs ének legnagyobb megújítója. Ezt a címkét mindenki elismeri vele kapcsolatban. Túl ezen, a lélek legfinomabb rezdüléseit, megrendüléseit, megtépázottságát is egybefoglalta hangi világa, amelyet mindig hihetetlen átéléssel, extázisban adott elő. Ezzel az erővel és kisugárzással beavatva, beszippantva, lelkesítve az eleinte meglepődött hallgatóit. Azt hittük ez az önégetés hamar elviszi közülünk. S most megdöbbenve nézzük, hogy 81 éves korában sem csökkent a megéltség intenzitása, a kisugárzás ereje, legfeljebb több lett a szépség, a megélt fájdalom átformálása szellemiesebbé változott, formailag a nagyobb ívek és a kevesebb az több, kialakulásával.

S ami számunkra külön öröm, vidékünk mai zenéjének szülőjét, Mezei Szilárdot, aki korban a fia is lehetne, évek óta elfogadta partnerének. Végre itthon is hallhatjuk őket. Nagy és különös élmény vár ránk – olvasható az ajánlóban.

Szervező: Regionális Kreatív Műhely, Magyarkanizsa. A belépés díjtalan, helyfoglalás: 024/48-79-200 (délelőtt) vagy: direktornjrkm@sks.co.rs.