2024. április 19., péntek

Ausztrália Victoria államában a beoltottak számára eltörlik a korlátozásokat

Ausztrália Victoria államában pénteken eltörlik az érvényben lévő korlátozásokat azok számára, akik megkapták a koronavírus elleni védőoltás mindkét adagját, jelentette be csütörtökön Daniel Andrews, az állam miniszterelnöke.

Victoriában várhatóan a hétvégén elérik a 12 évesnél idősebb lakosság 90 százalékának átoltottságát, amit Andrews fantasztikus eredménynek nevezett, egyúttal kijelentve, hogy a beoltottak péntektől visszatérhetnek normális életükhöz.
Az oltatlanok viszont továbbra is kénytelen korlátozásokkal szembenézni; étteremből csak elvitelre rendelhetnek, nem léphetnek be olyan üzletekbe, ahol nem alapvető, létszügségletnek számító árucikkeket árulnak, sem moziba, sem színházba, sem fesztiválokra, sem állatkertbe nem mehetnek, de nem léphetnek be fodrászatokba és szépségszalonokba sem.
Az oltatlanokkal szemben a szövetségi kormány is korlátozásokat alkalmaz. Az oltatlanok a jövőben csak külön engedéllyel hagyhatják el az országot és visszatéréskor szigorú, kéthetes karaténba kell vonulniuk. Mindez a beoltottakra nem vonatkozik.