2022. október 1., szombat

Rendkívüli állapotot hirdettek az áradások miatt Kanada nyugati részén

Rendkívüli állapotot rendeltek el helyi idő szerint szerdán Kanada Brit Columbia tartományában, ahol áradások pusztítanak, és a szövetségi kormány a hadsereget is mozgósította.

John Horgan, a tartomány kormányfője azt követően rendelte el a rendkívüli jogrendet, hogy legalább egy ember meghalt a térségre vasárnap és hétfőn zúdult özönvízszerű eső miatt, amely áradásokat és földcsuszamlásokat okozott. A rendőrség adatai szerint négy ember eltűnt.
Sajnos azzal kell számolnunk, hogy további halálos áldozatokról érkeznek majd hírek a következő napokban, fogalmazott Horgan. A tartományban nyáron gyilkos hőhullámok szedték áldozataikat, Horgan pedig arra figyelmeztetett, hogy a hasonló természeti szélsőségek egyre gyakoribbak lesznek az ember okozta klímaváltozás miatt.
A rendkívüli állapot révén meghozható intézkedésekkel a helyi vezetés elsősorban a napok óta lezárt utakat szeretné ismét járhatóvá tenni, mert az elzárt vagy lezárt utak miatt akadozik a fuvarozás is. Az ítéletidő miatt a vancouveri kikötő vasúti összeköttetése is megszakadt. A rendkívüli állapot egyelőre 14 napig lesz érvényben, de meghosszabbítható.
Justin Trudeau kanadai miniszterelnök azt ígérte, hogy a szövetségi kormány Brit Columbia mellett áll a mentésben, a romeltakarításban és az újjáépítésben is, és bejelentette, hogy a fegyveres erők több száz tagja már úton van a helyszínre, hogy segítsen a helyi hatóságoknak.