2024. április 19., péntek

Vajúdtak a hegyek...

Biden: Az a cél, hogy Kína és az Egyesült Államok versenye ne forduljon át konfliktusba

Parturient montes nascetur ridiculus mus, azaz vajúdtak a hegyek, nevetséges egér születtet – értékelhetnénk a Hszi Csin-ping és Joe Biden közt lezajlott virtuális csúcstalálkozót, hiszen a háromórás disputa gyakorlatilag egyetlen felmutatható eredményt sem hozott. Egyedüli biztató fejlemény, hogy a kínai és az amerikai elnök is a nézetkülönbségek békés rendezése mellett szállt síkra.

A két vezető virtuális találkozója az Egyesült Államok és Kína közötti feszült viszony közepette jött létre. A Biden-adminisztráció többször bírálta Pekinget az északnyugat-kínai ujgur kisebbség erőszakos elnyomása, a hongkongi demokratikus tiltakozások elfojtása, valamint a Tajvan elleni katonai agresszió miatt. A kínai kormány tagjai pedig azt kifogásolták, hogy Washington beleavatkozik a belügyeibe.

„Felelősséggel tartozunk a világ és a népeink iránt. A cél annak a biztosítása, hogy Kína és az Egyesült Államok versenye ne forduljon át konfliktusba” – mondta Joe Biden a virtuális csúcstalálkozón és reményét fejezte ki, hogy legközelebb személyesen találkozhat kínai hivatali partnerével, és hogy „nyílt beszélgetést” folytatnak majd az emberi jogokról és a biztonsági kérdésekről is. Biden közölte, olyan kérdéseket is készül felvetni, amelyekkel kapcsolatban az Egyesült Államok tisztviselői „aggályaikat fejezték ki”.

A videókapcsolaton keresztül tartott találkozón, a Fehér Ház Roosevelt-termében az amerikai elnökhöz csatlakozott többek között Antony Blinken külügyminiszter, Janet Yellen pénzügyminiszter és Jake Sullivan nemzetbiztonsági tanácsadó is.

„Világosnak és őszintének kell lennünk azokban a kérdésekben, amelyekben nem értünk egyet, és együtt kell dolgoznunk azokon az ügyeken, amelyeken az érdekeink találkoznak. Különösen olyan létfontosságú globális kérdésekben mint a klímaváltozás” – fogalmazott az amerikai elnök.

Hszi Csin-ping azt mondta Bidennek, hogy mindkét félnek javítania kell a kommunikációján. „Készen állok arra, hogy együtt dolgozzunk, hogy konszenzust alakítsunk ki, aktív lépéseket tegyünk, és a Kína és az Egyesült Államok közötti kapcsolatokat pozitív irányba mozdítsuk el” – mondta a kínai elnök, aki „öreg barátjának” nevezte Bident.

A Hszinhua beszámolója szerint Hszi Csin-ping a békés együttélést és a mindkét fél számára előnyös együttműködést jelölte ki az amerikai–kínai kapcsolatok céljaként. A tudósítás szerint a két elnök két megbeszélése „nyílt hangvételű, építő jellegű, tartalmas és eredményes” volt.

Hszi hangsúlyozta: a két országnak tisztelnie kell egymást, és belügyei megfelelő kezelése mellett teljesítenie kell nemzetközi kötelezettségeit is. Elismerve, hogy a két fél közötti nézetkülönbségek elkerülhetetlenek, a kínai elnök azt szorgalmazta, hogy mindkét részről szükséges lépéseket tenni a kezelésükre, illetve a nézetkülönbségek kiéleződésének elkerülésére. Kínát és az Egyesült Államokat két hajóhoz hasonlította, amelyeket biztos kézzel kell kormányozni, hogy ne veszítsék el a megfelelő irányt, együtt haladhassanak ahelyett, hogy összeütköznének.

„A következő ötven évben a nemzetközi kapcsolatok legfontosabb eleme, hogy Kína és az Egyesült Államok megtalálja a helyes utat a békés együttélésre” – idézte a Hszinhua a kínai elnököt, aki hozzátette, hogy „bármit, amit egy politikus tesz ennek elősegítésére vagy hátráltatására, azt lejegyzik majd a történelem részeként”.