2024. március 29., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

Hamarosan érkezik a Molnupiravir

Brnabić szerint az emlékeztető oltás miatt javul a járványhelyzet

Már decemberben megérkezhet Szerbiába a Molnupiravir elnevezésű, szájon át szedhető, Covid–19 elleni gyógyszer. Ezt Sanja Radojević Škodrić, a Köztársasági Betegbiztosítási Alap (RFZO) igazgatója erősítette meg, mondván, első körben várhatóan 50 ezer páciens számára elegendő gyógyszer érkezik. Szerinte ez nem jelenti azt, hogy később nem érkezik további mennyiség, annyi áll Szerbia rendelkezésére, amennyit csak akar. A Molnupiravir, valamint a Paxlovid szintén a Covid–19 kezelése során alkalmazandó gyógyszer, újabb fontos fegyver lesz a járvány elleni küzdelemben – emelte ki Škodrić, hangsúlyozva, hogy ha a páciensek időben megkapják, tehermentesíthetők lesznek a kórházak.
Ana Brnabić szerint a járványhelyzet jobb, de még mindig nem megfelelő. A Pink tv-nek nyilatkozva kifejtette, jó, hogy csökken a napi esetszám és a pozitivitás aránya. „Elégedett vagyok a fejleményekkel, főleg most, hogy Európa más országaiban rosszabbodik a helyzet" – jegyezte meg a kormányfő. Szerinte a helyzet javulásához egyebek mellett az vezetett, hogy mind többen veszik fel a védőoltás harmadik adagját.
– A harmadik oltás ment meg bennünket. Hiszem, hogy igazán jó és felelősségteljes volt úgy dönteni, hogy megkezdjük az emlékeztető oltást. Eddig nagyjából 1.260.000 személy kapta meg a harmadik adagot, vagyis a lakosság 23 százaléka. A védőoltás első adagjával nagyjából a lakosság 57 százalékát oltották be. Arra kérek mindenkit, hogy hat hónappal a második oltás felvétele után harmadszor is oltassák be magukat. Elégedett vagyok az oltás folyamatával. Majdnem 3,1 millió személy vette fel az oltást, erre még nem volt példa. Egyedül az a rossz, hogy ez továbbra sem elegendő, mert a kollektív immunitáshoz legalább 80 százalékos átoltottsági arány szükséges – fejtette ki Brnabić.

Húszszázalékos pozitivitás
A tegnapi járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 3600 új fertőzést jegyeztek az országban, 18 016 koronavírustesztet végeztek el, így a pozitivitás aránya 20 százalék. A vizsgált egy napban 56 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 11 007 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6160 Covid-pácienst kezelnek, 254 van lélegeztetőgépen. Vajdaságban 1246 új fertőzést jegyeztek, ebből 274-et Újvidéken.