2024. március 29., péntek

II. Erzsébet végleg nyugdíjba vonul?

A kilencvenöt esztendős II. Erzsébet brit királynő már hetek óta nem jelent meg a nyilvánosság előtt hátfájdalom miatt. A feladatait a Windsor-ház számos tagja között osztották fel, akiknek népszerűsége Harry herceg és Meghan Markle elköltözése után folyamatosan növekszik. II. Erzsébet királynő először az észak-írországi látogatását halasztotta el, ugyanis kivizsgálásokon tartózkodott a kórházban.

Ezt követően a Glasgow-i klímacsúcson sem jelent meg, majd huszonkét év után először nem helyezett el koszorút a Cenotaph-ra, az első világháborúban, valamint az azt megelőző összes háborúban elhunyt katona emlékére.

– A veteránok számára ez egy kiváló lehetőség, hogy találkozhassanak a királynővel. Elgondolkodnak a szabadság, a demokrácia áráról és mindarról, ami fontos értéket jelent – jelentette ki Alastair Bruce, a Sky televízió kommentátora.

A brit lapok elemzéseket közölnek, valamint a polgárok is felteszik nyilvánosan a kérdést, hogy a királynő valójában mennyire beteg.

– El kell fogadnunk, amit mondtak nekünk, vagyis, hogy fáj a háta és fizikailag nincs olyan állapotban, hogy megjelenjen. Nem kell belemenni a részletekbe. Ennyi éven keresztül rengeteget tett ezért az országért. Biztos vagyok benne, hogy ott lenne, ha bírna – mondta egy gépkocsi-kereskedő.

II. Erzsébet helyett Kate cambridge-i hercegné jelent meg. A protokoll ezen részét a sajtó úgy értelmezi, hogy Vilmos herceg feleségét a Windsor-ház legmagasabb rangjára helyezték.