2024. április 19., péntek

Miloš Zeman kormányfővé nevezi ki Petr Fialát

Miloš Zeman cseh államfő november 26-án, jövő pénteken kormányfővé nevezi ki Petr Fialát, a Polgári Demokratikus Párt elnökét - közölte Petr Fiala szerdán Prágában, miután a Központi Katonai Kórházban találkozott az államfővel.

Fiala kormányfővé történő kinevezésére a Prágától nyugatra fekvő Lány városának kastélyában kerül sor, amely a cseh elnökök vidéki rezidenciája.
Ezután Miloš Zeman találkozni szeretne a miniszterjelöltekkel, ami szerinte mintegy tíz napot venne igénybe. Ezt követően az elnök kinevezné az egész kormányt - szögezte le a kormányfőjelölt. Szerinte a 18 tagú kormány jelöltjei közül Miloš Zemannak egy jelölt ellen vannak kifogásai. Konkrét nevet Fiala nem mondott.
   

Petr Fiala, aki az októberi képviselőházi választásokon győztes hárompárti Spolu koalíció és a vele együtt kormányt alakítani akaró, harmadik helyen végzett kétpárti PirSTAN koalíció közös kormányfőjelöltje elmondta, hogy ismertette az államfővel a konkrét miniszterjelölteket is.
A 18 tagú kabinetben a Spolu koalíciónak (ODS, KDU-CSL, TOP 09) a miniszterelnökön kívül tíz minisztere lesz, a PirSTAN koalíció hét tárcavezetői helyet foglalhat el.
A jövőbeni kormány első alelnöke és belügyminisztere Vít Rakusan, a STAN párt elnöke lenne, a további három alelnök Marián Jurecka, a KDU-CSL elnöke munkaügyi és népjóléti miniszter, Ivan Bartos, a Kalózpárt elnöke regionális fejlesztési miniszter, Vlastimil Válek, a TOP 09 egészségügyi szakértője pedig egészségügyi miniszter lenne.
A fontosabb tárcák közül a pénzügyminisztériumot Stanislav Stanjura (ODS), a védelmi tárcát Jana Cernochová (ODS), míg a külügyminisztériumot Jan Lipavsky (Kalózpárt) vezetné. Prágai sajtóértesülések szerint éppen Jan Lipavsky az, akinek személye ellen az államfőnek kifogásai vannak. Hivatalosan azonban ezt nem erősítették meg, de nem is cáfolták.