2024. március 29., péntek

Folytatódtak a tárgyalások a szabad áruforgalomról is

A Nyitott Balkán kezdeményezésben részt vevő három ország, Szerbia, Albánia és Észak-Macedónia kormányának miniszterei és képviselői ismét találkoztak, hogy megvitassák a politikai kezdeményezések gyakorlati alkalmazásának módját.

Az esemény keretein belül Branislav Nedimović mezőgazdasági miniszter és a kormány alelnöke szerdán tárgyalásokat folytatott Tiranában a régió minisztereivel. A megbeszélések alatt tovább népszerűsítették a Nyitott Balkán kezdeményezést, valamint az élelmiszerek szabad forgalmának lehetőségét is.

A találkozóra a délkelet-európai regionális rurális fejlődés állandó munkacsoportjának miniszteri konferenciájának keretein belül került sor.
A miniszterek ismét találkoztak azt követően, hogy néhány nappal ezelőtt Nedimović miniszter sikeres tárgyalást folytatott Frida Krifca albán mezőgazdasági miniszterrel, valamint Trajan Dinkovski, az észak-macedón mezőgazdasági miniszter helyettesével.

Nedimović ez alkalommal az Európai Bizottság képviselőinek átnyújtotta a dokumentációt, amely az IPARD 3 alapba való csatlakozás engedélyezéséhez szükséges.
A programnak köszönhetően a szerbiai földműveseknek 280 millió eurós támogatási keret áll majd rendelkezésére.