2024. április 18., csütörtök

Leggyakoribb áldozatok a gyerekek

A járvány idején tovább nőtt a gyermekek elleni szexuális bántalmazás, figyelmeztet a Tartományi Ombudsman

Négy év alatt összesen 175 feljelentés érkezett Vajdaság területén elkövetett nemi erőszakról, házasságtörésről, vesztegetésről és egyéb szexuális bántalmazásról. A leggyakoribb áldozatok a gyerekek – figyelmeztet a Tartományi Ombudsman.

Az ombudsman által végzett felmérés alapján a pedagógusok sok esetben nem mondhatják el magukról, hogy felismerik a bántalmazott gyermeket, áll a 021. rs cikkében. A megkérdezettek mindössze 16 százaléka mondta azt, hogy képzett arra, hogy megvédje a gyermekeket a bántalmazástól, négy százalékuk pedig teljes mértékben képes felismerni a potenciális szexuális bántalmazás jeleit a gyermekeknél.

Az ombudsman megfigyelése szerint – a médiában megjelent cikkek alapján –, 2020-ban megnőtt a gyermekek ellen elkövetett erőszakos bántalmazások száma a szüleik vagy a gondviselőik részéről, ez pedig tovább növekedett a járvány ideje alatti távoktatás során. A szexuális bántalmazást a gyermekjogok megsértésének legdurvább formái között tartják számon.

Ma, november 18-án van a gyermekek szexuális kizsákmányolása és zaklatása elleni európai nap, amelyről 2015 óta emlékezünk meg. Ezt két másik fontos dátum követi: november 19-e a gyermekbántalmazás megelőzésének világnapja, november 20-a pedig a nemzetközi gyermeknap.