2024. március 29., péntek

Partnerségben a fejlődésért

Hamarosan elhelyezik az Újvidék–Kelebia gyorsvasút alapkövét

Aleksandar Vučić államfő és Pintér Attila, Magyarország belgrádi nagykövete tegnapi találkozója során többek között olyan együttes projektről egyeztetett, amely között szerepelt az is, hogy Belgrádban a közös történelem kiemelt személyiségeinek emlékművet állítanának.

A tárgyalófelek kiemelték, hogy a két ország együttműködésében most állnak a legmagasabb szinten a szerb–magyar kapcsolatok. Tárgyalásuk során a kétoldalú kapcsolatokról és együttműködésről esett a legtöbb szó. Kiemelt figyelmet fordítottak az Újvidék–Kelebia vasútvonal alapkövének elhelyezésére. Vučić szavai szerint a két ország partnersége a közös megértésen alapul, és erősödésében Orbán Viktor magyar kormányfő elkötelezettségét emelte ki. Vučić köszönetet mondott Magyarországnak Szerbia eurointegrációs útján nyújtott támogatásáért.

Pintér Attila tájékoztatta a szerbiai elnököt a magyarországi szerb közösséget érintő fejlesztésekről. Elmondta, hogy a kormány jelentős összegeket különít el a Magyarország területén működő, szerb tannyelvű iskolák felújítására, ezáltal járulva hozzá a szerb kisebbség helyzetének javulásához.