2024. április 24., szerda

Minimális műszaki árucikkek, esetleges hiányok és áremelkedések

Az energiaválság és a klímaváltozás a világ vezetőinek és csúcstalálkozóinak fő témája, a nyersanyagok hiánya, valamint azok árának emelkedése pedig megzavarta az ipart és a piacot. Az olaj ára miatt nőttek a szállítási költségek, ami lassítja a szállításokat, így a kereskedők üres készletekkel néznek szembe – írja a Szerbiai RTV.
Az eladók szerint a műszaki cikkek készletei minimálisak, és az év végéig kimerülnek. A boltokba és webáruházakba történő új szállításokkal magasabb árak is érkeznek.
- Áremelkedés lesz. Általánosságban elmondható, hogy a piaci várakozások szerint ezek az emelkedések akár 30 százalékosak is lehetnek, amely hozzávetőlegesen százalékos áremelkedést jelent – mondta Zoran Ignjatović, a Tehnomedia üzlet értékesítési vezetője.
Predrag Brujić, a Gigatron értékesítése szakembere szerint a termék árának eltolódásában az is szerepet játszott, hogy a beszerzésben egy konténer két-háromezer dollárba került, jelenleg pedig 18-20 ezerbe.
- Hiány van, mi pedig ismét arra törekszünk, hogy a legkeresettebb termékekből legyen elegendő a készletünkön a leghűségesebb vásárlóinknak - tette hozzá Brujić.
A személygépkocsik, műszaki eszközök és mobiltelefonok finomelektronikai alkatrészeinek gyártása lelassult vagy teljesen leállt Kínában az elmúlt évben a járvány miatt. Idén is hasonló a helyzet, de most az energiahiány miatt. A kereslet nőtt, a készletek pedig lecsökkentek és nem elegendőek.
- Mivel az energiaforrások egyrészt ráfordítások a termelésben, a szállításban, a logisztikában és így tovább, minden bizonnyal drágulni fognak. Másrészt a nemzetközi kereskedelemben bonyolított szállítás bonyolultabbá vált, mert mostanra kevesebb árut küldünk. Ebből kifolyólag a szállítás is drágább, mivel a szállítás méretgazdaságosság kihasználatlan - jelentette ki Predrag Bjelić, a Belgrádi Egyetem Közgadasági Karának professzora.

Hatalmas veszteségek az autóiparban

A megnövekedett kereslet, a lecsökkent készletek, a termelési problémák és a drágább szállítás miatt a becslések szerint az autóipar idén mintegy 200 milliárd eurót veszít a közel nyolcmillió le nem gyártott személygépkocsi miatt.
- A korábbi időszakokban megnövekedett keresletet tapasztaltunk. Nagyon sok problémát és kihívást észlelünk az ellátásban, de egyelőre jól megbirkózunk vele - mondta Vuk Malović, a Grand Motors marketingigazgatója.