2024. április 20., szombat

Jogi szégyen?

Az ügyészség visszavonta az Agrokor volt tulajdonosa, Ivica Todorić elleni vádakat

Évek múltán sem csitulnak a kedélyek az egykori legjelentősebb horvátországi magánvállalat körül. Az Agrokor cégcsoport 2016-ban jutott csődközelbe, a vizsgálat akkor megállapította, a konszern éveken keresztül hamisította a könyvelést. Az esetek központi személye Ivica Todorić, az Agrokor egykori igazgatója, aki a tárgyalások elől Angliába menekült. Miután az ottani hatóságok a nemzetközi körözés hatására kiszolgáltatták Horvátországnak, úgy tűnt, nem menekülhet a törvény elől. A legfrissebb információk viszont erre rácáfolnak – írja a Beta hírügynökség.

A horvátországi államügyészség a napokban hozta a nyilvánosság tudomására, hogy ideiglenesen visszavonja az Ivica Todorić és tovább 14 személy elleni vádat, amely szerint 1,2 milliárd kunával károsították meg a konszernt, vagyis az Agrokor vállalatcsoportot. A magyarázat szerint ennek oka, a vádak átfésülése a minél igazságosabb döntés érdekében.

A rendőrség a napokba őrizetbe vette Mirelu Alerić Puklin volt zágrábi megyei főügyészhelyettest is, aki az Agrokor ügyén dolgozott, akárcsak a férje, valamint Piruška Canjugát, az Agrokor igazgatóbizottságának egykori tagját, ő szintén vádlott volt Todorićtyal együtt. A rendőrség felvilágosította a vádlottakat, hogy gazdasági bűnözés és különféle súlyosságú korrupciós ügyek miatt váltak gyanúsítottá. Ugyanakkor a horvát média arról irkált az elmúlt napokban, hogy Puklin az Agrokor ügyeivel kapcsolatos bizalmas törvényszéki információkat szivárogtatott ki folyamatosan Canjuga számára.

Az eset kapcsán természetesen megszólalt az Agrokor egykori tulajdonosa is. Todorić szerint az ügyészség azért vonta vissza a vádakat, mert fény derült volna az államügyészség leplezett megszégyenülésére.

– 2017 óta folyamatosan hangsúlyozom a nyilvánosság előtt, hogy az ellenem, a családom és az egykori munkatársaim ellen irányuló vádaknak semmiféle valóságalapja nincs. Tényleg úgy gondolom, hogy az egész vádirat egy nagy kupac szemét, amelynek semmi köze az igazsághoz. A feljelentést jogellenesen, bűncselekményre alapozva tették meg, ezt bizonyítani is tudom – jelentette ki Todorić.

A több mint 14 vádlott között vannak Todorić fiai, az egykori Agrokor-menedzser, valamint az igazgatóság és a felügyelőbizottság tagjai. Ez az úgynevezett Nagy-Agrokor ügy, amelynek egy 1,2 milliárd kunás sikkasztási bűntény a tétje. A Kis-Agrokor ügyében tavaly októberben Todorovićot  felmentették azon vád alól, amely szerint 1,25 millió euróval károsította meg a konszernt.