2024. április 25., csütörtök

Ifjú munkanélküliek, gyakornokok lehettek!

Új program indul, célja a foglalkoztatás növelése

Szerbiában továbbra is igen sok munkanélküli fiatal. Mindez annak ellenére is így van, hogy az utóbbi időben több állami intézkedés is volt ennek visszaszorítása érdekében. Hamarosan újabb ilyen projektum veszi kezdetét, ennek célja a fiatalok rugalmas felzárkóztatása a munkaerőpiachoz.

A program 2022 végén zárul, és mintegy 2000 fiatal és tapasztalatlan munkaerőt köt össze csaknem 500 munkaadóval fizetett gyakornoki időn keresztül. A tervezet a szerbiai UNICEF, a Nemzeti munkaközvetítő Szolgálat, valamint a Munkaügyi, Foglalkoztatási és Szociális Minisztériummal karöltve valósul meg. A program hivatalos elnevezése: A fiatalok foglalkoztatási szintjének növelése a munkatapasztalat biztosításával.

– A közelmúltban végzett munkaerőt és foglalkoztatási szintet vizsgáló kutatás szerint a 15–22 éves korosztály munkanélküliségi aránya 22,2 százalékos, s ebből következik, hogy ennek a csoportnak a munkapiaci státusza továbbra is bizonytalan. Számukra a biztos munkahely megtalálása az egyik legnagyobb kihívás, de ezt nem könnyű teljesíteni munkatapasztalat nélkül – áll a szerbiai UNICEF közleményében.

A hivatalos adatok szerint az Európai Unióban 2021-ben a munkanélküli fiatalok aránya 16,2 százalékos volt, a szerbiai adat azonban ez alatt marad. A következtetés szerint a hazai fiataloknak sokkal komolyabb kihívásokkal kell szembenézniük a munkakeresés során.

– Minden állam legfontosabb igyekezetei közé tartozik a tudás, az ismeretek és az ügyesség elsajátításának lehetővé tétele a fiatalok számára. Annak érdekében, hogy támogassuk Szerbia igyekezetét a fiatalok munkaerőpiaci felzárkóztatásában, a program keretében a munkatapasztalat megszerzésének lehetőségét igyekszünk segíteni. A projektum lehetővé teszi a munkaadók számára, hogy a saját igényeik szerint, a társadalmi felelősség elveivel összhangban adjanak esélyt minden fiatalnak, így a hátrányos helyzetűeknek is – közölte gondolatait a médiával Stanislava Vučković, a szerbiai UNICEF képviselője és a program koordinátora.

A fiatalok, a sikeres jelentkezés után először egy külön erre a célra kifejlesztett online platform segítségével végeznek el egy alapvető felkészítést a munkába állásról és a munkakörnyezetről, ezt követően pedig elindulhatnak a gyakorlatszerzés útján. A gyakornoki idő alatt rendszeres fizetést is kapnak a munkahelyről, amely egyaránt tartozhat a magán-, köz-, illetve civil szférához is.

A gyakornoki idő elvégzésére azok a 30 év alatti fiatalok jelentkezhetnek, akik már nem járnak iskolába, nem vesznek részt képzésen, munkanélküliek és általános, középiskolai esetleg felsőfokú végzettségűek.

A programban résztvevő munkaadóknak lehetőségük lesz a jelöltek kiválasztására, a profiljuknak megfelelően. A gyakornoki idő két hónapot foglal magába – jelentette ki Zoran Martinović, a Nemzeti Munkaközvetítő Szolgálat igazgatója.

Az érdeklődő munkaadók és jelöltek www.biramuspeh.com internetes felületen keresztül jelezhetik részvételi szándékukat a programban.