2024. április 20., szombat

A társadalmi párbeszédnek nincs alternatívája

Két és fél millió dinár a szociális-gazdasági tanácsok támogatására

Nenad Ivanišević tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkár tegnap 9 támogatási szerződést írt alá a helyi önkormányzatok képviselőivel a területükön működő szociális-gazdasági tanácsok programjainak finanszírozására vagy társfinanszírozására. Ezúttal Ópázova, Pancsova, Nagybecskerek, Szabadka, Ruma, Palánka, Inđija, Verbász és Nagykikinda részesült támogatásban. A kilenc önkormányzat számára 2,5 millió dinárt irányoztak elő.

Nenad Ivanišević és Ilija Đukanović (Fotó: Dávid Csilla)

Nenad Ivanišević és Ilija Đukanović (Fotó: Dávid Csilla)

– A tartományi gazdasági és idegenforgalmi titkárság a szociális-gazdasági tanácsokat összesen mintegy 12 millió dinárral támogatja. A jövőben még több pénzt szeretnénk erre a célra elkülöníteni. Az mindenképpen fontos, hogy azok a helyi önkormányzatok, melyek nem hoztak létre szociális-gazdasági tanácsot, ezt tegyék meg. Mi készek vagyunk támogatni őket, akár pénzügyileg, akár úgy, hogy bemutatjuk nekik azokat az önkormányzatokat, amelyekben ezek a tanácsok sikeresen működnek. A szociális-gazdasági tanácsokban találják meg a legjobb megoldást a munkáltatók, a munkavállalók és a szakszervezetek gondjaira. A társadalmi párbeszédnek nincs alternatívája – mutatott rá Ivanišević.

Saša Tanackov, a nagykikindai városi tanács tagja elmondta, Nagykikinda 215 ezer dinár támogatást nyert ezen a pályázaton.

– Nagykikinda Szociális Gazdasági Tanácsa még 2016-ban alakult meg. Biztos vagyok benne, hogy ez a támogatás sokat segít a további munkájában. Jelenleg azonban egy  gonddal szembesülünk, a törvény ugyanis előírja, hogy a szociális-gazdasági tanácsok harmadik szociális partnere a Szerbiai Munkaadók Uniója kell hogy legyen, Nagykikinda területén azonban nincs szervezete. Mi most egy törvénymódosítást kezdeményeztünk, hogy a regionális gazdasági kamarák is lehessenek a tanács szociális partnerei – közölte Tanackov.

Ilija Đukanović, Szabadka Város Szociális Gazdasági Tanácsának tagja elmondta, a tanács 15 éve működik, és ez a második alkalom, hogy támogatást kaptak a tartományi kormánytól. Az eszközöket elsősorban különböző műhelymunkák megszervezésére szánjuk. Az elmúlt időszakban számos műhelymunkát tartottunk, elsősorban a duális oktatás témájára. Ezenkívül tribünöket szerveztünk a fiatalok elvándorlásáról, mivel Szabadkáról sokan távoztak külföldre, elsősorban fiatalok. A műhelymunkákat és a tribünöket a jövőben is szeretnénk folytatni – fogalmazott Đukanović.