2024. április 25., csütörtök

Jöhet a tél, áramból és földgázból nem lesz hiány

Szerbia bebiztosította magát télire, lesz elegendő villanyáram és földgáz, az energia és az energiahordozók ára a háztartások számára változatlan marad. Szem előtt tartva lehetőségeinket „nem lesz szükség arra, hogy a jövőben egyetlen kilowattóra áramot is behozzunk külföldről” – jelentette ki Zorana Mihajlović, a kormány alelnöke, bányászati és energiaügyi miniszter a Euronews európai tévéhálózatnak adott interjúban.

Mint fogalmazott, az energiabiztonság nemzetbiztonsági ügy, „a kérdések kérdése”, a gazdasági fejlődés alappillére. „Lesz elég villamos energia és földgáz, de az árak a jövőt illetően bizonytalanok, mert energiaválságok a következő években is kialakulhatnak. Szerbia hosszú távú, remélhetőleg tízéves gázbeszerzési szerződésre számít, erről tárgyal majd Aleksandar Vučić államfő Vlagyimir Putyin orosz elnökkel a november 24-ére tervezett moszkvai látogatása alkalmával. Tekintettel a gázárak alakulására a tárgyalás nem lesz egyszerű, de a szakminiszter szerint Szerbia „minden más országhoz képest kedvezőbb árakra számíthat. Az is nagyon fontos, hogy felmérjük, mennyi gázra lesz szükségünk a következő 10 évben, hiszen gázüzemű erőműveket is szeretnénk, a földgáz tranzíciós üzemanyag lesz a számunkra” – mondta a tárcavezető. Hozzátette, részletes tervet kell készíteni arról is, hogyan fogunk fokozatosan megszabadulni a fosszilis tüzelőanyagoktól, milyen mértékben használjuk fel a megújuló energiaforrásokat, és milyen befektetésekre lesz szükség ahhoz, hogy a következő 10-15 évben elegendő energiánk legyen. „A Srbijagasnak is jobban kellett volna terveznie, és már júniusban gondolnia kellett volna a tartalékok pótlására.”

Viszonylag nagy teret szentelt az energiahelyzetnek Aleksandar Vučić államfő is kedden este a Happy tévében, ahol több-kevesebb rendszerességgel egész estét betöltő műsorban beszélt a legidőszerűbb témákról. Ezúttal elmondta, a küszöbönálló oroszországi látogatásán arra kéri majd Vlagyimir Putyin elnököt, hogy országa évente hárommiliárd köbméter földgázt szállítson Szerbiába, és hogy 10 évre köthessünk gázszerződést az oroszokkal. Az év végén lejár a most érvényes gázimport-szerződés, és fontos, hogy Szerbia sürgősen nagyobb mennyiségű gázt kapjon, mivel az udvarnoki gáztárolóban napról napra kevesebb a tartalék. „Az európai országok közül Szerbia és Ukrajna polgárai számára a legolcsóbb az áram, a földgáz is a legolcsóbbak között van, hiszen Szerbia 1000 köbméterért 270 dollárt fizet, most viszont az energiahordozó ára 960-ról 1100 dollárra ugrott. Nálunk az olcsó áram és gáz is a külföldi beruházók idevonzását szolgálja” – mondta az államfő. Szavai szerint ki kell bővíteni az udvarnoki tárolót, időközben pedig megkéri majd Orbán Viktor magyar kormányfőt, tegye lehetővé, hogy Szerbia fizessen a földgáz ottani tárolásáért, nekik ugyanis hétmilliárd köbméteres kapacitású tárolóik vannak. Így lehetővé válna, hogy akkor használjuk fel a gázt, amikor szükségünk lesz rá.

Az államfő egyebek között elmondta, számítások szerint az év végén 3-3,2 százalékos lesz az infláció, Európában viszont sehol sem kisebb 5 százaléknál. Az árutartalékokban van 130 000 tonna liszt, elegendő cukor, kukorica, továbbá 539.000 kiló marhahús és 1,4 millió hízósertés, kielégítő az orvosságtartalék is, de pótolni kell még a szardíniakonzerv-mennyiséget, és a kőolajat. „Az nem lehet, hogy csak 14 napra elegendő naftatartalékunk legyen, egy vagy akár három hónapra való mennyiséget kell biztosítanunk” – mondta Vučić, és azt is közölte, hogy az ország aranytartaléka 37,5 tonnára növekedett, ami ma kétmilliárd dollárt ér.