2024. április 20., szombat
UDO KIER

A színész, aki nem színészkedik

PORTRÉ

Úgy különböztetjük meg általában a színészeket, hogy vannak az A listások, és azok, akik nem tartoznak oda. Ugyanakkor léteznek úgynevezett karakterszínészek is, akik a filmkészítők, rendezők körében, de a színészek világában is óriási elismerésnek örvendenek. Ők azok, akiket szinte megszámlálhatatlan filmben láthatunk, gyakran csupán néhány jelenet erejéig, néha akár a felismerhetetlenségig elmaszkírozva, az alakításaik viszont emlékezetesek maradnak, ezért ők is nagyszámú rajongótábort tudhatnak magukénak. A karakterszínészek bizonyíthatják leginkább azt, hogy nem léteznek kis szerepek. Egyik ilyen Udo Kier német színész, akinek a napokban a palicsi Abbázia mozi Dead Lake horrorfilm fesztiválja a Lugosi Béla-díjat ítélte oda, a díjátadón viszont a színész sajnos nem jelenhetett meg.

A hetvenhét éves Udo Kier több mint kétszáz filmben szerepelt, kiváltképp rémfilmekben, drámákban, úgynevezett művészfilmekben, kísérleti és független filmekben, kultikus alkotásokban. Ő maga is kultuszszínésznek számít. A hetvenes években Paul Morrissey rendezővel működött együtt, aki Andy Warhollal állt kapcsolatban, ennek eredményeképp pedig a két alkotó Test Frankensteinnek és Vér Drakulának filmjeiben játszotta el a címszereplőket. A hetvenes évek végén Rainer Werner Fassbinderrel került szoros kapcsolatba, akinek A harmadik generáció és a Lili Marleen című filmjeiben szerepelt. Lars Von Trierrel is gyümölcsöző együttműködést alakított ki, látható A járvány, az Európa, a Hullámtörés, a Björk izlandi énekesnő főszereplésével készült Táncos a sötétben, a Dogville, a Manderlay, a Melankólia és A nimfomániás című filmjeiben, valamint A birodalom sorozatában is. Udo Kier emellett számos más híres rendezővel dolgozott, közülük kiemelhető Gus Van Sant, Wim Wenders, Werner Herzog és Rob Zombie. Több népszerű ismert filmben is megjelenik, ilyen például az Otthonom, Idaho, az Ace Ventura: Állati nyomozó, a Johnny Mnemonic – A jövő szökevénye, a Barb Wire – A bosszúálló angyal, az Armageddon és a Penge. A Timo Vuorensola rendezésében készült Iron Sky: Támad a Hold című szatirikus sci-fi komédiában is játszik, amelynek várhatóan a jelenleg készülő harmadik részébe is visszatér.

Udo Kier kiemelkedő magyar filmekben is látható, Jancsó Miklós 1979-es Magyar rapszódiájában Cserhalmi György, Balázsovits Lajos, Koncz Gábor és Bujtor István mellett szerepelt. A német színész Bódy Gáborral is kapcsolatba került, játszott a Katonák és a Krétakör tévéfilmjeiben, majd pedig a Weöres Sándor regénye alapján készült Nárcisz és Psychében, amelyben Nárciszt, azaz Ungvárnémeti Tóth László költőt személyesítette meg, míg a filmbéli partnernője Patricia Adriani volt. Érdekesség, hogy a filmben Kazinczy Ferencet Pilinszky János formázta meg. Az alkotást egyébként a legjobb magyar filmek között tartják számon.

Udo Kiernek nem csupán a filmes pályája méltó figyelemre. Udo Kierspe néven 1944. október 14-én, Kölnben született. Egy interjúban arról beszélt, hogy a születése után két órával rommá bombázták a kórházat, ahol napvilágot látott. Az anyja mesélte el neki, hogy közvetlenül azelőtt arra kérte a nővérkét, hadd tartsa csak még egy kicsit a kezében, amikor a mellettük levő fal ledőlt, és a szeme láttára temetett alá mindenkit, aki ott volt. Őket már a romok alól menekítették ki. Udo Kier apa nélkül nőtt fel, és amint nagykorú lett, Angliába költözött, hogy megtanuljon angolul. Ekkortájt kezdett érdeklődni a színészet iránt is, a filmvilág kapuja pedig kinyílt előtte. Egy interjúban arról is beszélt, hogy sohasem mondta egy rendezőnek sem nyíltan azt, hogy szeretne vele dolgozni, csak az igazat, hogy tetszenek a filmjei, a rendezők pedig úgyis tudják hol találhatnak rá. Érdekesség az is, hogy német származása miatt többször játszotta el Hitlert – az Iron Sky-ban ő a T-Rexen lovagoló szörny-Hitler –, de elmondása szerint minden alkalommal szatirikusan megformázva, kifigurázva, az ihletője pedig Charlie Chaplin A diktátorból.

Habár Udo Kiert főleg mellékszerepekben láthatjuk, az még nem jelenti, hogy nem keresi az alkalmat, hogy főszerepekben tündököljön. Erre nemrég sor kerülhetett, az idén megjelent, Todd Stephens rendezésében készült Swan Song filmjében főszereplőként láthatjuk, a filmbéli partnerei pedig Jennifer Coolidge, aki a köztudatba Stifler mamájaként került be az Amerikai pite film révén, valamint Linda Evans, a Dinasztia szappanopera Krystle-je. A Swan Song önéletrajzi ihletésű, Pat Pitsenbarger meleg fodrászról szól. A kritika dicséri a filmet és sokan egyetértenek abban, hogy Udo Kiernek testhez álló a szerep. Udo Kier is nyíltan meleg, egy interjúban arra tért ki, hogy talán épp ezért a filmezései során erre soha senki sem kérdezett rá, tulajdonképpen senkit nem is érdekelte, csak az, hogy a feladatát jól teljesítse. A Swan Song szerepe megformálása kapcsán pedig arról beszélt, hogy Lars von Trier jutott eszébe, aki a Dogville forgatásánál azt mondta neki: kérlek, ne színészkedj! A tanácsot megfogadta és azóta is csak magát adja a filmekben.