2024. április 20., szombat

Védőszentjét ünnepelte a város

A városházán tegnap Miloš Vučević polgármester és Porfirije pátriárka részt vett a város védőszentjének, Szent György ünnepe alkalmából megrendezett eseményen. Ebből az alkalomból felszegték az ünnepi kalácsot és megszentelték a búzát. Az esemény előtt a polgármester a polgárokkal együtt részt vett a Porfirije pátriárka által celebrált szentmisén a pravoszláv templomban.

Vučević emlékeztetett arra, hogy vidékünkön a családi naptárban a védőszent ünnepét mindig különleges színnel jelölik meg, hiszen ezt az ünnepi eseményt mindenhol türelmetlenül várják, ugyanis ilyenkor összegyűl a rokonság és a barátok. – Hasonlóan Újvidék is, akárcsak egy nagy család, minden évben türelmetlenül várja védőszentjének, Szent Györgynek az ünnepét. Az ünnep emlékeztet bennünket arra, hogy egy várost nemcsak az anyagi javak, az épületek és a sugárutak alkotják, hanem az emberek is. A lelki erő kapcsolja össze az embereket, ad erőt, reményt, de megértést is mások iránt. Újvidék egy olyan oltalmazót kapott, aki a jelképeivel a rombolások felújítására és az újbóli fejlődésre ösztönöz. Soha nem szabad leértékelni a lélek erejét, amit nem tudunk megtestesíteni ugyan, de mégis mindannyian érezhetjük – mondta Vučević.

Hozzátette, hogy nagy örömére szolgál a pátriárka jelenléte, hiszen ezáltal még szebbé vált a város ünnepe.
A pátriárka most tartózkodott először a Bácskai Ortodox Egyházmegye területén. Rámutatott Szent György életére és tetteire, arról beszélt, hogy ez a szent mindig türelmes és nyugodt volt, miközben számos szenvedésen ment keresztül. Ennek ellenére mégis megtartotta hitét. Hangsúlyozta, hogy a város oltalmazója kimagasló katona volt, aki még napjainkban is példaképként szolgál.