2024. március 28., csütörtök

Mégsem bontják le

Újjáépítik a SPENS épületét

November 22-éig eldől, hogy melyik cégek végzik a tervbe vett, rekonstrukciós munkálatokat. A Vojvodina Sport- és Üzletközpont meghirdette a versenypályázatot, a SPENS épületét felölelő felújítási projekt kidogozása 100 millió dinárjába kerül az önkormányzatnak. A felújítás keretében új medencéket, korcsolyapályát építenek, kibővítik a parkolókat, rekonstruálják az objektum teljes infrastruktúráját, ide költöztetik majd a Városi Könyvtár gyermekrészlegét. Az alapos felújítások ellenére a sportközpont nem veszíti el eredeti kinézetét.

A SPENS rekonstrukciós projektjét az Újvidéki Egyetem Műszaki Kara készíti el, a munkaterv szerint csak az objektum keretében folynak majd a munkálatok – olvasható a Dnevnik napilap honlapján.
A SPENS épületét a felújítását követően is elsősorban a sportesemények megtartására használják majd. A jelenlegi sporttermek megmaradnak eredeti nagyságukban, de úgy alakítják át azokat, hogy több mindenre lehessen használni őket. A SPENS nagy csarnokában átalakítják a kerítéseket, így egy időben több edzést vagy rekreációt lehet majd tartani itt. A kis csarnok kapacitása a tervek szerint legalább 2000 fő lesz, a befogadóképessége növelhető lesz mobil nézőtér hozzáadásával.

A rekonstrukciós munkálatok fő célja az objektum energiahatékonyságának a növelése, a tervek szerint a tetőszerkezetre szoláris paneleket erősítenek majd, és újraszigetelik az egész épületet.
A dzsúdósok, az asztaliteniszezők és a bokszolók termét úgy alakítják át, hogy minden sportágnak külön részt szentelnek, a tekepálya részében felújítják az öltözőket, a birkózókat kiköltöztetik a mostani helyükről, mert ezekben a helyiségekben szaunát és fitnesztermet alakítanak ki.
A SPENS-en olyan medencekomplexumot terveznek kiépíteni, amely kielégíti majd a polgárok és a versenyzők igényeit, valamint alkalmas lesz vízilabda mérkőzések megtartására is.

A Városi Könyvtár gyermekrészlege a tervek szerint átköltözik a SPENS-re, és a nagy csarnok keleti részénél, a Médiaközpont helyén kap helyet, 430 négyzetméteren. Az a rész, ahol a könyvespolcok helyezkednek majd el, 200 négyzetméteres lesz, az előadásokra, filmvetítésekre, könyvbemutatókra tervezett helyiség 150 négyzetmétert kap. A műhelymunkákra is lesz egy 50 négyzetméteres terem, és egy 30 négyzetméteres mellékhelyiséget is kialakítanak.
A közvállalat 23 millió dinárt irányoz elő a vásártéri medence felszerelésére, erre a versenypályázatra november 26-ig jelentkezhetnek az érdekelt vállalatok.
A sporttal kapcsolatos gazdasági tevékenységekre előrelátott helyiségek a Kereskedői utca területén helyezkednek majd el, és lehetséges egy újabb, kisebb beltéri utca kialakítása a Munkás utca felőli részben.

Az elmúlt időszakban szárnyra kapott több olyan hír, miszerint ledöntik a SPENS épületét, és helyére hotelt, vagy más „modern” épületet emelnének. Az újvidékiek nagy többségének nem tetszett ez az ötlet, ezért az önkormányzat mégis a felújítás mellett döntött. Remélhetőleg a rekonstrukció után az épület visszanyeri korábbi népszerűségét és hogy ismét benépesülnek azok a helyiségek, amelyek az elmúlt években kiürültek