2024. április 24., szerda
SZABADKA EMLÉKTÁBLÁI ÉS EMLÉKJELEI (9.)

Lányi Ernő emlékjele

Szabadka köztéri szobrait, valamint szökőkútjait és csobogóit bemutató sorozatunk után egy új sorozatot indítunk útjára, amelyben Szabadka köztéri emléktábláit és emlékjegyeit mutatjuk be. Ezek a felirattal vagy domborműves ábrázolással ellátott táblák egy hellyel kapcsolatos fontos eseményt vagy személyt örökítenek meg, így Szabadka történetének egy-egy fontos mozzanatáról tanúskodnak.
Lányi Ernő emlékjele a Zeneiskola falán található, a főbejárattól balra, amely a neves karnagynak, zeneszerzőnek, a Szabadkai Filharmónia alapítójának, a Zeneiskola egykori igazgatójának állít emléket. A most látható dombormű alatt korábban egy emléktábla is volt, amelyet azonban elloptak.
Lányi Ernő 1861. július 19-én született Pesten. Apja, Langsfeld Ernő nagykereskedő hároméves korában hirtelen elhunyt. Anyja újból férjhez ment és új férjével, valamint két gyermekével Párizsba költözött. Az ifjú Lányi tizenegy évesen Bécsbe szökött, hogy az anyja által erőltetett kereskedelmi pálya helyett zongorázni és hegedülni tanulhasson. Ez után bebarangolta Európát, járt többek között Münchenben, Lipcsében, Stockholmban és Kölnben. Weimarban meglátogatta Liszt Ferencet, s ő miután meghallgatta néhány munkáját, további alkotó munkára buzdította. 1880-ban visszatért Magyarországra. 1885-ben a budapesti Zeneakadémián szerzett diplomát. Szintén ebben az évben járt először Szabadkán. 1907-ben, miután Gaál Ferenc, a Zeneiskola igazgatója elhunyt, a városi tanács őt kérte fel arra, hogy legyen az intézmény új igazgatója. 1908. február 12-én a Városi Színházban megtartotta első koncertjét az általa szervezett első szabadkai filharmonikus zenekar. 1913-ban Lányi vezényelte a filharmonikusakat, amikor városunkban vendégszerepelt Bartók Béla. Lányi munkásságával a Zeneiskola európai rangú intézménnyé emelkedett, a szabadkai zenei élet pedig felpezsdült. Lányi Ernő 1923. március 10-én hunyt el Szabadkán. Sírja a Bajai úti temetőben található.
Lányi Ernő emlékjele az Aracs Társadalmi Szervezet kezdeményezésére került elhelyezésre 2007-ben, Lányi Ernő igazgatói kinevezésének századik évfordulója alkalmából. Az emlékjel két részből állt. Egy kör alakú plakettből, amelyen Lányi Ernő portréját ábrázoló dombormű látható. A dombormű pontos másolata a Lányi Ernő síremlékén található domborműnek, amelyet Kara Mihály szobrászművész készített 1923-ban. A dombormű alatt egy bronztáblát helyeztek el, amelyet id. Antal Mihály neves öntőmester készített szecessziós stílusban. Az emlékjelet 2007. május 4-én avatták fel. Az eseményen beszédet mondott Szöllősy Vágó László, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség titkára és Gubás Ágota, az Aracs Társadalmi Szervezet alelnöke. Az ünnepségen közreműködött a Lányi Ernő Iparos Művelődési Egyesület kórusa. Az emléktáblát 2014 novemberében ismeretlen tettesek, valószínűleg színesfém-tolvajok eltulajdonították. Az emléktáblát a rendőrség kettétörve találta meg, majd visszaszállította a Zeneiskolába. Az eset óta a dombormű az emléktábla nélkül áll az intézmény falán.