2024. április 24., szerda

Az év végére elkészülnek a vasútállomások

A Szabadka és Horgos közötti vasútvonalon tavasztól akár félóránként is közlekedhet a vonat

A Szabadka–Szeged vasútvonalon három vasútállomás lesz: Palicson, Királyhalmon és Horgoson. Ezeken kívül két vasúti megállót is építenek: Szabadkán a közraktárnál, azaz a Sever gyárnál, valamint Hajdújáráson, vagyis 5 helyen fog megállni a személyvonat – hangsúlyozta lapunknak Kern Imre, Szabadka alpolgármestere. Elmondta, a meglévő vasútállomások megtartják kinézetüket a felújítás során, és már most látni, hogy milyen irányban halad a felújítás. A számítások szerint december végére befejeződik.
– A szabadkai vasútállomást forgalom alatt újítják fel, mert biztosítanunk kell a közlekedését a Szeged felől érkező tehervonatoknak, amelyeket Zombor, illetve Zenta és Bánát felé is át tudunk majd irányítani – hangsúlyozta Kern, majd hozzátette: – Az ipari vágánnyá alakuló régi vasútvonal Szabadka és Naumićevo között is végig üzemképes marad, hiszen a Tatravagonka és a sándori ipari övezetben működő cégek is intenzíven használják ezeket a vasúti kapacitásokat – mondta.
A Szabadka–Szeged vasútvonalon a kivitelező konzorcium már befejezte a régi sínpárok felszedését, illetve a régi töltés lebontását. Kern rámutatott, az előkészítési és a bontási munkálatok után számtalan helyen folynak a munkálatok, nem csak a vasúti pálya kialakításának az előkészítésén, hanem a vasútállomások felújításán is dolgoznak, illetve épülnek azok a vasút alatti összekötő folyosók is, amelyek a gyalogosközlekedést teszik biztonságosabbá Palicson és Horgoson.
– A kivitelező azt ígéri, hogy jövő tavaszra, illetve nyár elején befejeződnek a munkálatok és elindul a közlekedés Horgos és Szabadka között – mondta Kern Imre. Hozzátette, hogy az illetékes minisztérium napokban egyeztetett a magyarországi Innovációs és Technológiai Minisztériummal a magyarországi szakasz építéséről. Ezen az ülésen jelen voltak a MÁV (Magyar Államvasutak Zrt.) képviselői is, akik elmondták, hogy miután október közepén hatályba lépett a szerződés a MÁV, illetve a kivitelezők között, arra ösztönözték a kivitelezőket, hogy a lehető legrövidebb időn belül fejeződjenek be a munkálatok a magyarországi szakaszon is, hogy a két ország között megindulhasson a forgalom – mondta. Megtudtuk, hogy a műszaki részletek megbeszélése a napokban várható, akkor hangolják össze az összes műszaki kérdést. Magyarország magára vállalta, hogy a közlekedéstechnikai határmetszési berendezések a magyar oldalon a beruházók terhére készüljenek el.
– A szerbiai villamosbetáplálás a határig van, ahogy a magyarországi betáplálás is, a két rendszernek gyakorlatilag össze kell érni. A vonat nem állhat meg, hogy műszaki paramétereket váltson. Ezeket a részleteket kell megoldani. A berendezéseknek a telephelye a magyar oldalon lesz – mondta az alpolgármester.


Jelentős megterhelést jelent majd Szabadka számára a Belgrád–országhatár gyorsvasútnak az építése is, mert addig a Szabadka–Szeged vasútvonalnak el kell készülnie, hiszen a gyorsvasút építése után a teherszállítmányok csak ezen a vonalon léphetnek be az országba, illetve erről a vonalról haladhatnak Zombor, valamint a Zenta felé vezető kerülő vasúti útvonalakon Belgrád, valamint Újvidék felé.
– Újvidék és az országhatár között felszedik a sínpárokat, a töltéseket elbontják, néhány helyen, többek között Szabadka bejárata és Verbász területén, új nyomvonalon lesznek kialakítva a vasútvonalak. Éppen ezért, amíg nem lesz meg az összes feltétel a teherforgalom átirányítására, nem indul meg az építkezés az Újvidék–Szabadka vasútvonalon, hiszen hatalmas veszteség érné az áruszállítmányozást – mutatott rá.
Hangsúlyozta, hogy a Szabadka–Szeged vasútvonal egyvágányú, villamosított vonal lesz, amely korszerű, eurokompatibilis vezérlési rendszerrel fog működni. A személyvonat 120 kilométeres óránkénti sebességgel haladhat, a tehervonatok pedig 80, esetleg 100 kilométeres óránkénti sebességgel közlekedhetnek.
Az építkezés eddig nem érintette nagyobb mértékben a város területén a közúti közlekedést, ám a vágányok lefektetésekor a közúti forgalom leállítására is sor kerül. Kern Imre elmondása szerint erre tavaszra lehet számítani. A vágányok lefektetése a szabadkai vasútállomástól indul és a horgosi határon fejeződik be. A munkálatok kezdetét befolyásolja az is, hogy mikor készül el az úgynevezett Guritónál, a Balkáni utcánál az új aluljáró.
Megtudtuk azt is, hogy a város beszélgetéseket kezdeményezett az utasforgalomért felelős Srbija Voz vállalattal, ugyanis az Újvidék és az országhatár közötti gyorsvasút építési munkálatainak idején, amikor lezárják az autóforgalom előtt a Lidl és a Patria közti szakaszt, a horgosi és a szabadkai vasútállomás között gyakoribb vonatjáratokat szeretnének elindítani. Hatalmas kocsisorokkal számolnak, így félórás menetidővel indítanának járatokat a most épülő vasúton.