2024. április 16., kedd

Őszi forgatag több mint száz fellépővel

Népzenei fesztivált szervezett a kishegyesi művelődési egyesület – A céljuk teret adni a fiataloknak

Vasárnap a kishegyesi Petőfi Sándor Művelődési Egyesület Őszi forgatag elnevezéssel népzenei és néptáncműsort rendezett. A helyszín, szokatlan módon, a bácsfeketehegyi színházterem volt, mivel a kishegyesi színházat épp felújítják. A műsoron a kishegyesi művelődési egyesület szakcsoportjai mellett felléptek bácsfeketehegyi és topolyai vendégek is.

Patyerek Csaba, a művelődési egyesület koordinátora és az esemény szervezője arról számolt be, hogy az évadzárók hagyományát szeretnék újraéleszteni.
– Ezt a műsort tavaly találtuk ki, a járvány ideje alatt. Szerettük volna visszahozni a valamikori évadzárókat. Ez korábban mindig volt, de következett egy hosszabb kihagyás, és újraindítottuk, hogy ne csak a karácsonyi műsor legyen újévig. Fesztivál formájában szerettük volna ezt visszahozni, de tavaly az online térbe szorultunk. Az idén pedig terem hiányában vagyunk, de nem akartuk, hogy elmaradjon, ezért vittük át Bácsfeketehegyre, ahol a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület biztosított számunkra helyet a színházteremben. Így megtarthattuk második az Őszi forgatagot, amely reményeink szerint a jövőben egy nagyobb fesztivállá növi ki magát. A mostani műsoron felléptek az egyesület általános iskolás és ifjúsági csoportjai, úgy énekes, mint táncos összeállításban képviselve az egyesületet. Felléptek a bácsfeketehegyi művelődési egyesület táncos és énekes szólistái, valamint a tamburazenekara, illetve a topolyai Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ ifjúsági tánccsapata – számolt be a szervező, majd hozzáfűzte, hogy a műsornak több mint száz fellépője volt. A közönség is igen nagy számban jelent meg, és a belépő önkéntes adomány volt, amit Maráz Tamás gyógykezelésére ajánlottak fel a szervezők.

Felléptek az egyesület általános iskolás és ifjúsági csoportjai, úgy énekes, mint táncos összeállításban

Felléptek az egyesület általános iskolás és ifjúsági csoportjai, úgy énekes, mint táncos összeállításban

Patyerek arról is beszámolt, hogy a jövőben szeretnék más tartalmakkal is bővíteni az Őszi forgatagot, ezzel még inkább fesztivál jelleget adva neki.
– Szeretnénk növelni a rendezvényen fellépők számát. Ez nem azt jelenti, hogy kétszáz fellépőt szeretnénk, hanem azt, hogy minél több település csatlakozzon. Mindemellett külön kis köntösbe is becsomagolnánk, hogy ne csak arról szóljon, hogy mindenki hozza a saját műsorát. Igazi ifjúsági jelleget akarunk adni neki, mert a felnőtteknek több a lehetőségük megmutatkozni, mint ennek a korosztálynak. Jó kis találkozási lehetőség lehet ez a fesztivál, amit a fellépések után még egy táncházzal összefogunk. Ezáltal lehetőségük nyílik a fiataloknak barátkozni, és kicsit jobban megismerni egymást – mondta el a szervező.
Az Őszi forgatag rendezvényt támogatta a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt., a Csoóri Sándor Alap, a kishegyesi helyi közösség és a Bácsfeketehegy Magyar Művelődési és Helytörténeti Egyesület.