2024. április 25., csütörtök

Érdekes tartalmakat mindenkinek

Az eRikkancs segítségével a látássérültekhez is eljutnak az újságok és a magazinok

Korábbi számunk egyikében bemutattuk a magyarországi Videó a vakoknak projektumot, amelynek köszönhetően a vakokhoz és a gyengénlátókhoz is eljutnak az internetes megosztókon, közösségi oldalakon található videók tartalmai. Az alábbiakban egy olyan alkalmazásról lesz szó, amely ugyanúgy segíti a látássérültek hétköznapjait az információszerzés során.

Az eRikkancs alkalmazás kínálatában 17 magyarországi napi- és hetilap, valamint magazin szerepel. Az alkalmazás azért jött létre, hogy megkönnyítse ezek elérését a gyengénlátók számára. Az eRikkancsot nemcsak a látássérültek használhatják, hanem bárki, aki szeretné átlapozni, áttekinteni a kedvenc kiadványait.

Az alkalmazásról és annak működéséről Dvariecki Bálinttal, az eRikkancsot életre hívó Alko-Soft Nonprofit Bt. ügyvezetőjével beszélgettünk.

Hogyan indult el az eRikkancs? Mi adta az alkalmazás/weboldal ötletét?
– Az Alko-Soft Nonprofit Bt. társadalmi vállalkozásként hitvallásának a látássérült emberek mindennapjainak megkönnyítését, egyszerűsítését tűzte ki célul. Ezen célhoz hűen számos területen jelen van, úgy mint munkahelyi akadálymentesítés, látássérültek beillesztése egy vállalkozás rendszerébe, kifejezetten vakok és gyengénlátók számára készült eszközök forgalmazása vagy informatikai szolgáltatás. Ezen elköteleződés mérföldköveként került kifejlesztésre az eRikkancs, amely a látássérültek számára teszi lehetővé a nyomtatott sajtó önálló és egyszerű elérését, olvasását. A rendszer számos előnyt és lehetőséget tartogat, úgy mint a látássérültek akadálymentes elérése, hisz számukra korábban ez segítség nélkül szinte lehetetlen volt, mivel a felolvasó szoftverek a honlapok, online tartalmak tördelése, szerkesztése miatt nem tudtak zavartalanul működni, épp ezért az információhoz jutásuk erősen akadályba ütközött. Az eRikkancs szolgáltatás segítségével viszont akár mindennap értesülhetnek hírekről, cikkekről, és nem utolsósorban reklámokról is.

Hány felhasználója van az eRikkancsnak? Melyik korosztály körében a legnépszerűbb?
– Jelenleg Magyarországon 120 000 látássérült személy él, számukra a rendszer lényeges előnyt ad, hisz önállóan, segítség nélkül értesülhetnek, miközben természetesen a társadalmi felelősségvállalás ténye is jelentős, hisz ezeknek az embereknek életminőség-javulást adhat a vállalat. Az említetteken kívül nem elhanyagolható a tény, hogy a vakok és gyengénlátók eddig igen korlátozott számban találkozhattak reklámokkal, a rendszer segítségével viszont zavartalanul kivitelezhető lesz akár a célzott, kifejezetten e csoportnak szánt reklámok elhelyezése is. Az eRikkancs ezen felül segítséget nyújthat olyan idős emberek számára is, akik különböző okokból korlátozott látáserősséggel bírnak, olvasási nehézséggel küzdőknek, illetve azoknak, akik pusztán kényelemből vennék igénybe a szolgáltatást, akár utazó életmód, akár egyéb okok miatt. Nagyon hasznos szolgáltatás, hiszen országhatárokat átívelően bármely országban használhatja magyar nyelven beszélő felhasználó. Számos területen tartogat lehetőségeket, legyen szó akár társadalmi szerepvállalásról, az olvasóközönség gyarapításáról, ezáltal szélesebb terjesztési lehetőségekről, az eladott példányszámok értékesítésének növekedéséről vagy a reklámok lehetőségéről, mindamellett, hogy maga a cél, hogy a látássérült emberek információhoz jutása akadálymentes lehessen, megvalósul. Jelenleg kevés, mintegy kétszáz felhasználónk van. Folyamatosan azon dolgozunk, hogy emelkedjen a felhasználók száma. Azonban ezt csak az új kiadványok megjelenésével tudjuk megvalósítani.

Hogyan kell haszálni az alkalmazást? Miként működik az előfizetői rendszer?
– A szolgáltatás ingyenesen elérhető a saját honlapról, letölthető Android és iPhone készülékekre a Google Play és App Store áruházakból, valamint a Windows alkalmazás a www.erikkancs.hu weblapról, szintén ingyenesen. A rendszer letöltését és a főoldalon (https://erikkancs.hu/) történt regisztrációt követően férhet hozzá a felhasználó a kiadványokhoz, köthet előfizetéseket, vásárolhat meg lapokat a korábban feltöltött egyenleg (stex) összegéig. A főoldalon van lehetőség regisztrációra, néhány egyszerű adat megadása után létrejön a felhasználói fiók, ahol feltölthetik a felhasználók az egyenleget (stex) bankkártyás fizetéssel, mely stex erejéig tudnak majd vásárolni a rendszerben lévő kiadványokból. Az Android és Windows alapú szolgáltatásokban szintén lehetőség van a kiválasztott lapok megvásárlására, a rendelkezésre álló stex egyenleg erejéig, az IOS verzióban erre nincs lehetőség, csak a már megvásárolt lapok érhetők el. Az eRikkancs rendszerben kedvencnek jelölhetnek kiadványokat, a kereső segítségével címszavakra is rákereshetnek, a még meg nem vásárolt magazinokban is, így lehetőség nyílik az érdeklődési körnek megfelelő lapok kiválasztására. A rendszerben lévő magazinok, újságok tisztán szöveges, felolvasó nézetben, azaz cikkgyűjteményes, illetve teljes képes élethű nézetben, azaz akadálymentes képekkel ellátott formában érhetők el, utóbbi a gyengénlátók számára. A szoftver használatához regisztráció szükséges, ami a főoldalon www.erikkancs.hu tehető meg. Amennyiben valaki látássérült, jelezze ezt a „Látássérült vagyok" jelölőnégyzet bejelölésével, és töltsön fel egy látássérültséget igazoló dokumentumot, ami lehet a Magyar Vakok és Gyengénlátók valamely tagegyesülete által kiállított Tagsági igazolvány, vagy bármilyen orvosi szakvélemény a látássérültség tényéről. Az igazolás feltöltése után kollégánk ellenőrzi annak helyességét, és ha rendben találja, engedélyezi a látássérült kedvezményt. A kedvezmény segítségével számos kiadvány kedvezőbb áron vásárolható meg. Az adatok megadása, valamint az adatvédelmi nyilatkozat és az Általános szerződési feltételek elfogadása után történik meg a regisztráció. A rendszer egy e-mail-üzenetet fog küldeni, melyben megtalálható egy aktiváló link, amire kattintva aktiválható az eRikkancs-fiók. Ezen adatok megadásával lehet bejelentkezni a Windows, Android vagy IOS alkalmazásokba. A bejelentkezést követően a Főoldalra kerül a felhasználó, ahol megtalálhatók a rendszerben jelenleg elérhető kiadványok, valamint a menü, mely számos funkciót magában foglal, többek között: kedvencnek jelölés, keresés, a még meg nem vásárolt kiadványok szövegében is, kategóriánkénti szűrés vagy súgó igénybevétele. Magazinokat, újságokat bankkártya, vagy a saját virtuális egyenlege, azaz stex erejéig vásárolhat, mely egyenleget kétféleképpen tölthet fel: Simple PayPal és utalásos módon.

Mely kiadványok érhetők el az eRikkancs felületén?
– A rendszerben jelenleg 17 kiadvány érhető el, az elkövetkező időszakban a szolgáltatáson belül elérhető kiadványok számát jelentősen bővíteni szeretnénk, így mindenki találhat érdeklődési körének megfelelő kiadványt. Az eRikkancsban elérhető a Dió Magazin, az Egri Magazin, az Egész-séker, a Family családi és párkapcsolati magazin, a Fülbevaló, a Galaktika Magazin, a HVG Gazdasági Politikai Magazin, a Kiskegyed (jelenleg a friss számok nem érhetők el), a Kiskegyed Konyhája, a Kiskegyed Otthona, a Képmás Magazin, a Magyar Hang, a Megszólalok Művészeti Magazin, a Szemezgető, a Turista magazin, a Vakok Világa, valamint az Élet és Irodalom. Extra funkcióként az eRikkancs szolgáltatás nemcsak a látássérülteknek nyújt egy új és innovatív megoldást az újságok olvasásához, hanem az „ép" emberek számára is, hiszen bármilyen tevékenység alatt (akár sportolás, házimunka, vezetés) automatikusan felolvastatható a kívánt kiadvány. Így csak a fülre támaszkodva, mint hangoskönyvet lehet hallgatni. A rendszer lehetőséget biztosít az előfizetési lehetőségre is. Amennyiben a lapszámból létezik előfizetés, akkor a Weboldalon a megadott idősávokra meg lehet vásárolni. Ebben az esetben a friss lapszám megjelenésekor automatikusan a megvásárolt elemei közé kerül a felhasználónak az adott lapszám. A kiadványok 90%-ánál létezik előfizetési lehetőség. Folyamatosan keressük és várjuk azoknak a lapkiadóknak a jelentkezését, akik eddig csak print kiadványban, vagy nem akadálymentesen elérhető digitális formában jelentették meg kiadványaikat. Mi nem határozzuk meg, hogy milyen kiadványok kerüljenek be a rendszerbe. Nem akarunk ízlést formálni, és így lényegében akik együttműködnének velünk, azok kiadványai bekerülhetnek. Bízunk benne, hogy örömüket lelik a szolgáltatásban.