2024. április 19., péntek

Washington a Nemzetközi Űrállomás veszélyeztetésével vádolja Moszkvát

Az Egyesült Államok szerint Oroszország veszélybe sodorta a Nemzetközi Űrállomás (ISS) űrhajósait, amikor egy műholdak elleni rakétát tesztelt.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter hétfőn este elítélte „a felelőtlen" rakétatesztet. Mint mondta, egy orosz műhold megsemmisítésével űrszemét keletkezett, ami „űrhajósok életét, a Nemzetközi Űrállomás épségét és a nemzetek érdekeit veszélyezteti".
Az amerikai űrparancsnokság közlése szerint a hétfőn végrehajtott rakétateszt következtében több mint 1500, nyomon követhető, alacsony Föld-körüli pályán keringő törmelék keletkezett. Ezek feltehetően több százezer kisebb szilánkra fognak szétesni és évekig, ha nem évtizedekig fognak keringeni a Föld körül. „Ez jelentős kockázatot jelent a Nemzetközi Űrállomás legénysége és más, személyzettel végrehajtott űrkutatási tevékenységek, valamint számos ország műholdjai számára" – tette hozzá.
James Dickinson amerikai tábornok szerint Oroszország megmutatta, hogy tudatosan fittyet hány a világűr biztonságára és védelmére. Mint mondta, Oroszország olyan képességeket és eszközöket fejleszt és vet be, amelyek arra hivatottak, hogy aktívan megakadályozzák az Egyesült Államok és szövetségesei hozzáférését a világűrhöz.

Az űrszeméttel való lehetséges ütközés miatt az ISS hét fős legénységének hétfőn két alkalommal is biztonságba kellett vonulnia az űrállomáshoz dokkolt űrhajók fedélzetén, hogy vészhelyzet esetén gyorsan visszatérhessenek a Földre.