2024. április 19., péntek
KORONAVÍRUS SZERBIÁBAN

EU-kompatibilis igazolás péntektől

A külföldön alkalmazható dokumentum itthon is Covid-beléptetőként működik

Szerdától egyenrangú (EU-kompatibilis) a szerbiai zöld digitális védettségi igazolás az Európai Unió digitális védettségi igazolásával, ám a korábbi ígéretekkel ellentétben ma még nem lehetett igényelni az eUprava rendszeréből. Mihailo Jovanović, a köztársasági kormány IT- és e-közigazgatási irodájának igazgatója szerint péntektől válik elérhetővé. Az N1 tv-nek nyilatkozva megismételte, hogy az EU-kompatibilis védettségi igazoláson található QR-kódot Európában mindenütt gondok nélkül leolvashatják majd, vagyis az hitelesen bizonyítja, hogy a polgár melyik védőoltásból hány adagot és mikor vett fel, vagy elvégeztette-e a PCR-, illetve az antigéntesztet, vagy átesett-e a koronavírus-fertőzésen. Az EU-kompatibilis igazolás nem ugyanaz, mint az a védettségi igazolás, amelyet eddig, illetve jelenleg is igényelni lehet az eUprava rendszeréből, magyarázta Jovanović, majd elmondta, ezek a kinézet, valamint a QR-kód szempontjából is különböznek. Mint hozzátette, péntektől a polgárok számára tartalmában két hasonló, ám mégis különböző szolgáltatás lesz elérhető: a zöld digitális védettségi igazolás és az EU-kompatibilis zöld digitális védettségi igazolás. Aki az EU országaiba, továbbá annak a 22 országnak a valamelyikébe tervez utazni, amely ugyanezt a rendszert alkalmazza, péntektől érdemes kiváltania az új védettségi igazolást. Szerbia területén Covid-beléptetőként mindkét védettségi igazolás jó, a hónapok óta kiváltható, és az EU-kompatibilis is.

MOTIVÁCIÓS ÜZENETEK

Az utóbbi hetekben az egészségügyi szakértők és az államvezetés képviselői mindenekelőtt a 18 és a 30, valamint a 12 és a 17 év közötti korosztály átoltottsági arányával elégedetlen, utóbbiban az alig haladja meg a 3 százalékot, míg előbbiben 25 százalék körül alakul. Ez miatt nemrégiben elsősorban az egyetemeken szerveztek tájékoztató előadásokat, de az is elhangzott, hogy a jövőben az ösztönző jellegű intézkedésekkel a kiskorúakat kellene rábírni a védőoltás felvételére.
Noha senki nem jelentett be új kampányt, az állami mobilszolgáltató felhasználói közül a napokban többen is oltásmotiváló üzenetet kaptak. Az egyik ilyen, a Batut Közegészségügyi Intézet által aláírt üzenetben arról tájékoztatják a polgárokat, hogy amennyiben szeretnék felvenni a védőoltást, a védőoltás fajtájától függően meghatározott számra küldhetik el a személyi számukat (JMBG). Külön számot hoztak létre azok számára, akik otthon szeretnék megkapni a védőoltást. A másik ehhez hasonló üzenetben arra hívják fel a címzett figyelmét, hogy folyamatban van a Covid–19 elleni küzdelem, a leghatékonyabb fegyver pedig a védőoltás. „A védőoltásod vár rád, a legközelebbi egészségházban. Ha már felvették a vakcina első két adagját, felfrissíthetik a védettséget. Időpont nem szükséges. Eddig több mint 3 millió polgár kapta meg a védőoltást. Gyere el, oltasd be magad és csatlakozz azokhoz, akik felelősségteljesen jártak el. Rajtad a sor." – áll ebben az üzenetben.
Az illetékesek szerint amióta az esti órákban védettségi igazolással lehet csak a vendéglátóhelyeken és a játéktermekben tartózkodni, megnövekedett az oltáshajlandóság, ám eddig elsősorban a védőoltás harmadik adagjának a tekintetében. A néhány nappal korábbi értelmében eddig a felnőttek 57 százaléka vette fel a védőoltást. Pontos oltási mutatókról legutóbb október 20-án számoltak be, az akkori közlés szerint a védőoltás első adagját 2,96 millió nagykorú polgár kapta meg, a másodikat 2,83 millió, míg a harmadikat 792 ezren. Mirsad Đerlek egészségügyi államtitkár hétfőn kizárólag azoknak a számát közölte, akik felvették a harmadik adag védőoltást. Eszerint 1,2 millió polgár vette fel.

MÉG VÁRAT MAGÁRA A KOLLEKTÍV IMMUNITÁS

Verica Ilić epidemiológus és az Összefogással a Covid ellen orvosi egyesülés tagja nem hiszi, hogy egyhamar sikerül elérni a kollektív immunitást. Ha ilyen ütemben folytatódik az oltás, több évnek kell eltelnie ahhoz, míg kialakul a társadalmi immunitás, jegyezte meg az N1 tv-nek nyilatkozva.
– Október 7-én hangzott el a történelmi kijelentés, hogy kizárólag az immunizáció a fontos, míg a járványügyi intézkedések nem azok. Azóta 100 ezer embert oltottak be. Az immunizáltak aránya akkor 42,4 százalékos volt, ez az arány azóta 43,9 százalékra növekedett. A hivatalos jelentésekben megtalálható immunizációs adatok használhatatlanok, mert nem különítik el egyértelműen egymástól az egy, a kettő és a három adag vakcinával oltottak számát – fejtette ki Ilić, aki nem hiszi, hogy az intézkedések vezettek az esetszám aktuális csökkenéséhez. Szerinte a mostani mutatók a vírus természetes ciklusával hozhatók összefüggésbe.

Csökkenő pozitivitás
A szerdai járványjelentés szerint egy nap leforgása alatt 3773 új fertőzést jegyeztek az országban, 18.256 tesztet végeztek el, a pozitivitás aránya 20,7%. A vizsgált napban 55 Covid-páciens hunyt el, hivatalosan 10.951 a járvány kezdete óta. A kórházakban 6289 Covid-fertőzöttet kezelnek, 267 páciens van lélegeztetőgépen. Vajdaságban előző nap 1382 új fertőzést jegyeztek, ebből 281-et Újvidéken.