2024. április 19., péntek

Péntektől elérhetők az uniós szabályok szerinti védettségi igazolványok

Péntek reggeltől az Európai Unió szabályaival kompatibilis digitális zöld (Covid) tanúsítványokat tölthetnek le Szerbia polgárai az e-Uprava portálról. Az illetékesek elmondása szerint erről a felhasználókat is értesítik majd.

Hozzátették, hogy 48 órát vesz igénybe az európai műszaki rendszerhez való alkalmazkodás. Az új Covid-tanúsítványok speciális QR-kóddal és megjelenéssel térnek el az eddig kiállítottaktól, és ebben a dokumentumban minden Szerbiában beadott oltóanyag szerepelni fog.

Rámutattak, hogy bár ebben a dokumentumban minden Szerbiában beadott vakcina szerepelni fog, az oltások elismerése minden EU-tagállamtól egyedileg függ. A jövő héttől várhatóan a szerbiai postahivatalokban is ki lehet állítani az új igazolásokat.

Tatjana Matić kereskedelmi, turisztikai és távközlési miniszter korábban azt mondta, hogy az új tanúsítványokkal Európa-szerte be lehet lépni vendéglátóhelyekbe, mozikba, éttermekbe és üzletekbe, míg a régi digitális tanúsítványok továbbra is használatban maradnak Szerbiában, továbbra is kiadják.