2022. január 22., szombat

Uniós stop a „Stop Sorosnak"

Az EU bírósága szerint jogsértő a menedékkérők számára történő segítségnyújtás bűncselekménynek minősítése

Magyarország megsértette az uniós jogot azáltal, hogy büntethetővé tette a nemzetközi védelemre jogosulatlanok menekültügyi eljárásának kezdeményezését segítő tevékenységet – ismertette ítéletét az Európai Unió luxemburgi székhelyű bírósága kedden.

Az ügy előzménye, hogy a magyar Országgyűlés 2018 júniusában elfogadta a „Stop Soros" törvénycsomagot, amelynek alapján büntethető lett az illegális bevándorlás elősegítése, támogatása.

NEM FELEL MEG AZ UNIÓS IRÁNYELVNEK

Ítéletében az uniós bíróság megállapította, hogy a magyar szabályozás nem felel meg a vonatkozó uniós irányelvnek, mivel a rendelkezés szerint a menedékkérők csak akkor lehetnek jogosultak Magyarországon nemzetközi védelemre, ha közvetlenül egy nem biztonságos országból érkeznek. Megállapította azt is, hogy a magyar szabályozás sérti a befogadási irányelvből eredő kötelezettségeket, mivel büntetőjogi szankciót írt elő a menedékjog iránti kérelmek benyújtását szervező tevékenység esetében, amennyiben bizonyítható, hogy a segítséget nyújtó személy tudatában volt annak, hogy a kérelemnek a szabályozás értelmében nem lehet helyt adni.
Az Európai Unió Bíróságának ítélete szerint a magyar szabályozás a vonatkozó uniós irányelvekben biztosított jogok korlátozásának minősül, ugyanis korlátozza egyrészt a jogot a nemzetközi védelmet kérelmezőkkel való találkozásra és a velük való kommunikációra, másrészt a menedékkérő számára biztosított azon jog tényleges érvényesülését, hogy saját költségén jogi vagy egyéb tanácsadóval konzultálhasson. A bíróság véleménye szerint a korlátozás nem igazolható a magyar jogalkotó által hivatkozott céllal, nevezetesen a menedékjogi eljárás visszaélésszerű igénybevételéhez nyújtott segítség és a megtévesztésen alapuló, jogellenes bevándorlás elleni küzdelemmel.
Kijelentették: a menedékjog iránti kérelem beadásának segítését célzó tevékenység bűncselekménynek minősítése sérti az uniós jogalkotó által a nemzetközi védelmet kérelmezők részére történő segítségnyújtással kapcsolatban biztosított jogok gyakorlását. Az ilyen segítségnyújtás semmiképpen sem tekinthető csalárd vagy visszaélésszerű gyakorlatnak – tették hozzá.

MAGYARORSZÁG NEM LESZ BEVÁNDORLÓORSZÁG

Amíg nemzeti kormány van Magyarországon, érvényesíteni fogja a magyar emberek akaratát, és megakadályozza, hogy Magyarországból is bevándorlóországot csináljanak – közölte a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár kedden a Facebookon.
Kovács Zoltán bejegyzésében kiemelte, „a törvény kezdettől a bevándorláspártiak útjában áll, elfogadása után azonnali össztüzet indított Magyarországra a bevándorláspárti baloldal, és a Soros-féle Nyílt Társadalom Alapítványok nyomására a brüsszeli bizottság pedig kötelezettségszegési eljárást indított hazánk ellen".
Miután a kormány kitartott a törvény mellett, Brüsszel perre vitte a Stop Sorost – tette hozzá Kovács Zoltán.
A kormány képviselője aláhúzta, „amellett, hogy Magyarország az Európai Unió Bíróságának a Stop Soros-törvénycsomag kapcsán hozott ítéletét – ahogy tette ezt a korábbi ítéletek esetében is – tiszteletben tartja, fenntartjuk a jogot ugyanakkor arra, hogy Magyarország fellépjen a külföldről finanszírozott NGO-k, köztük a Soros György által finanszírozott szervezetek politikai befolyásszerzésre, beavatkozásra irányuló, vagy éppen a migráció előmozdítása kapcsán folytatott tevékenységével szemben".
Hangsúlyozta, Magyarország álláspontja a migráció kapcsán továbbra is változatlan: a segítséget kell odavinni, ahol a baj van, nem pedig a problémát idehozni.