2024. április 19., péntek

Virágzik a hamis PCR-tesztek piaca Szerbiában

Az elmúlt másfél évben 12 ember ellen indult eljárás Szerbiában hamis PCR-tesztekkel való kereskedés miatt. A szervezett bűnözés elleni ügyészség két különálló ügyben 12 személy ellen indított eljárást, mivel alapos a gyanú, hogy hamis PCR-teszteket állítottak ki.

Tavaly augusztus 16-án egy szervezett bűnözői csoport hat tagját tartóztatták le, náluk 16 hamisított PCR-tesztet találtak, majd valamennyiüket elítélték. Tavaly áprilisban további hat embert vettek őrizetbe, és ennek a letartóztatásnak az epilógusa öt jogerős ítélet lett hamis PCR-tesztek meghamisítása és eladása miatt.
A törvény értelmében a bűncselekmény három hónaptól nyolc évig terjedő szabadságvesztéssel sújtható, attól függően, hogy szervezőről vagy munkatársról van szó.

A rendőrség szerint Szerbiában nő a hamisított PCR-tesztek internetes értékesítésének piaca. Előfordult olyan eset is, amikor ezekkel a hamis okmányokkal még az állami intézmények címét is meghamisították. Ugyanis a cím, ahonnan a tesztet elküldik ügyfeleiknek, első ránézésre hasonló az eredetihez. Az egyetlen különbség állítólag a kötőjelben van.