2024. április 23., kedd

Akik jól választottak szakmát

A kutatási eredmények megerősítették a gyanút, a programozóknak álomfizetése van

Sokaknak eszébe juthatott már a pályamódosítás, amikor meghallotta mekkora egy IT-szektorban dolgozónak a bérezése. Bizony, egy jó számítógépes programozó akár ötszörösét is megkeresheti a szerbiai átlagfizetésnek, de még az IT-gyakornok is hazaviheti ennek az összegnek a háromszorosát havonta.

Ezeket a szakavatottak számára egyáltalán nem túl meglepő adatokat a Puls nevű, szerbiai IT-közösség kutatási eredményei mutatták ki. A vizsgálatot az informatikai gyakornokok foglalkoztatására szakosodott HelloWorld.rs internetes portál végezte, összesen 2238 informatikai szakember részvételével – írja a B92.net hírportál. Az analízis rámutatott, hogy az olyan előnyök mint a rugalmas munkaidő, a lehetőség az otthoni munkavégzésre csak egy-egy ok, miért is van ez az ágazat a legkeresettebbek között Szerbiában.

Az informatikai szakemberek mintegy 82 százaléka elégedett a munkájával. Ami a munkahely megváltoztatását illeti, már sokkal nagyobb a nyitottság. Az ágazatban dolgozók kétharmada nem keres aktívan munkát, de minden ajánlat előtt nyitottan áll, aktívan csak minden negyedik személy keres munkát ezen a szakterületen. A maradék nem vágyik a munkahely megváltoztatására.

A munkahelyváltás indítéka leggyakrabban a nagyobb fizetés utáni vágy, ami pedig a legkevésbé motiváló, az a rosszabb munkakörnyezet és a csapaton belüli nézeteltérések. Olyan faktorok is befolyásolják a munkahelycserét mint az kihívásnak számító projektumok, a legkorszerűbb technológiákhoz való hozzáférés, a jobb munka-szabadidő egyensúly.

Az elemzés szerint egy átlagos szerbiai programozói fizetés meghaladja a havi 1500 eurót, ám az ágazatban olyanok is akadnak, akiknek a fizetése 500 és 1000 euró között mozog. Az elemzők szerint ekkora fizetést az a réteg kap, amelyiknek még nincs elegendő, vagyis több éves munkatapasztalata. Ebből a munkaerőből túltelített a munkaerőpiac. A megkérdezetteknek mintegy 37 százaléka azonban több mint 2000 eurót keres havonta. A magas fizetések mellett a programozók elvárnak egy jó benefíciós rendszert is, ezért a munkáltatóknak egyre inkább hangsúlyt kell fektetni erre is, amikor álláshirdetést adnak fel. A legkedveltebb ilyen előnyök a rugalmas munkaidő, ezt követően pedig a home office lehetőség, valamint a részvételi lehetőség képzéseken, konferenciákon, jutalom szabadnapok, egészségügyi biztosítás, wellness- és sportcsomagok iránt nem túl nagy az érdeklődés.

A kutatási eredmények szerint ahhoz, hogy valakiből keresett programozó váljék, nem feltétlenül szükséges felsőfokú végzettség. A megkérdezettek 25 százaléka középiskolai, 17 százaléka pedig főiskolai végzettségű. Egyetemi végzettséggel 35, master diplomával 22 százalék rendelkezik a hazai informatikai szakemberek közül, tudományok doktora címmel pedig mindössze 1 százalék. Az új ismeretek elsajátítása leginkább online oktatás formájában folyik, illetve szakblogokon és egyéb portálokon található információk segítségével.

Szerbiában a legnagyobb IT-szakemberközpont természetesen Belgrád, ugyanis itt él az ország programozóinak a fele. Újvidéken 17, Nišben 8, Szabadkán pedig mindössze 6 százaléka dolgozik az itthoni informatikai szakembereknek. Külföldi cégeknek a programozók fele, vagyis 55 százaléka dolgozik.