2024. március 28., csütörtök
BÁCSKOSSUTHFALVA

Papp Dániel nevében

Vajdaság több településéről gyűltek össze az irodalombarátok Bácskossuthfalván


Papp Dániel (1868–1900) íróra, publicistára emlékeztek tizenkettedik alkalommal a hétvégén szülőfalujában a Moravicai Értelmiségi Fórum (MÉF) szervezésében. Megkoszorúzták a szerző tiszteletére a MÉF székházának falán elhelyezett emléktáblát, majd az Echo Gyermek- és Ifjúsági Központban folytatódott a rendezvény, ahol a házigazdák közül elsőként Crnkovity Éva köszöntötte a jelenlevőket, és méltatta az irodalmi találkozó jelentőségét.

– A szavak erejét éltetjük Papp Dánielre emlékezve, azt hangsúlyozva tudatosan a gyerekek felé, hogy miért is értékes és fontos az, hogy mi itt élünk ezeken a tájakon. Azt közvetítve a szerző ma is aktuálisnak ható művein keresztül, hogy vidékünk színeiben, motívumaiban milyen kincsek rejlenek. Nem titkolt szándékunk, hogy a gyerekek ezt a gazdag szellemi tartalmat irodalmi és kulturális hagyományainkon keresztül éljék meg, és vallják magukénak – hangzott el egyebek mellett a magyar nyelv napján tartott irodalmi rendezvényen, az a köré szervezett pályázatok eredményhirdetése előtt. A MÉF elnöke, dr. Crnkovity Gábor örömének adott hangot, hogy ismét új iskolákkal és diákokkal bővült a pályázók sora.

– Hagyományt igyekeztünk teremteni tizenkét évvel ezelőtt, amikor megszerveztük az első irodalmi találkozót, az érdeklődésnek köszönhetően mára vajdasági szintűvé nőttük ki magunkat. Öröm számunkra, hogy bekerültünk a köztudatba, és a pályázat megjelenése előtt hetekkel már kapom az érdeklődői kérdéseket. Ezúttal is nagyon hálásak vagyunk mindenkinek, aki vette a fáradságot, és átadta munkáját a pályázati felhívásainkra, ugyanúgy a felkészítő tanároknak is, hogy időt, erőt nem sajnálva igyekeztek egyengetni diákjaikat a számos kötelezettségük mellett. Mesebeli számokkal találtuk magunkat szemben, hiszen úgy az irodalmi pályázatra, mint a képzőművészetire 99-99 munka futott be, vagyis összesen 198 alkotást kellett értékelnie a zsűrinek – mondta el a MÉF elnöke, aki örömének adott hangot, hogy az idén több olyan bánáti szórványtelepülés oktatási intézményéből is érkeztek be rendkívül sikeres alkotások, ahonnan még nem figyeltek fel a pályázati kiírásra.

Az irodalmi témakörökben elsőként dr. Kulcsár Sarolta Dalok és képek a gyermekirodalomban – érzések és kapcsolatok címmel tartott előadást. A szerző dr. Kádár Annamária pszichológus azon gondolatából indult ki, hogy a mai gyerekek életéből hiányoznak az igazi hétköznapi hősök. Véleménye szerint itt pótolhatatlan szerepe van az osztályfőnöknek, aki viselkedésével, előzékenységével, megértésével, eleganciájával mutat példát. A témával kapcsolatban Csík Mónika Szekrénylakók című művét ajánlotta a közönség figyelmébe. Kocsis Lenke doktorandusz Olvasás, játék, kockázat című előadása a gyerekek számára izgalmas irodalmi területről, a szerepjátékokról szólt. Ehhez Varró Dániel A szomjas troll című „lapozgatós szerepjáték” regényét hívta segítségül, visszatekintve a ma is népszerű, korábban is igen kedvelt számítógépes videójátékok és az első ilyen jellegű asztali társasjáték múltjára. Dr. Ispánovics Csapó Julianna Lélektől lélekig. Lélekcsere és lélekrajz Papp Dániel szövegeiben című előadása arra keresett választ, hogy az egyébként teológiai tanulmányokat is folytató szerzőt melyik művében, hogyan érintette meg a lelkiség. Tétova léleknek nevezte a falvakból városokba vonatozó lelkeket, előszeretettel írt hősökről, rajongó lelkekről, kutatta a lélek és az érzelem kapcsolatát. Foglalkoztatta a lélekcsere gondolata is, valamint a kiismerhetetlen embertársaink lelkivilága.

A bácskossuthfalvi irodalmi rendezvényen közreműködtek az Id. Kovács Gyula Általános Iskola jelenlegi és korábbi diákjai, Holló Réka klarinéton, Szabó Helga gitáron, Papp Dániel művéből Banjac Adriana olvasott fel. A rendezvény megvalósulását és a résztvevők ajándékainak beszerzését a Bethlen Gábor Alapon keresztül Magyarország kormányának Nemzetpolitikai Államtitkársága támogatta, valamint a Tartományi Oktatási, Jogalkotási, Közigazgatási és Nemzeti Kisebbségi – Nemzeti Közösségi Titkárság, Topolya község önkormányzata és a bácskossuthfalvi helyi közösség.

A szülőföld szeretete

A Papp Dániel irodalmi és képzőművészeti pályázat legjobbjai

A Papp Dániel irodalmi rendezvény fogalmazás- és esszéíró pályázatára 17 általános és középiskolából, 22 tanár közreműködésével 99 munka futott be. A munkákat a zsűri elnökeként Blaskó Tünde, valamint Bese Bencsik Tímea és Répás Erika értékelte. Az 5–6. osztályosok kategóriájában az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola diákja, Török Írisz munkája ért el legjobb értékelést, második lett Barna-Sára Máté, a tiszakálmánfalvi Ivo Andrić Általános Iskola tanulója, harmadik pedig a zentai Petőfi Sándor Általános Iskola diákja, Hézső Áron. Különdíjat vehetett át Pozsár Dániel. A 7–8. osztályosok közül első helyen végzett Takács Barbara, a szabadkai Ivan Goran Kovačić Általános Iskola diákja, második lett Čerkezović Laza, az adai Cseh Károly Általános Iskola tanulója, harmadik helyen végzett Bakod Dorina, a szenttamási Jovan Jovanović Általános Iskola diákja. Különdíjban részesült a horgosi Folberth Julianna. A középiskolások közül a szabadkai Kosztolányi Dezső Gimnázium tanulója, Harangozó Dávid László végzett az első helyen, második lett a zentai Bolyai Tehetséggondozó Gimnázium diákja, Nagy Daniella, harmadik helyen végzett Mihók Emese, a Kosztolányi Dezső Gimnázium tanulója, illetve a különdíjat is ennek az tanintézménynek a diákja, Kozma Szabolcs vehette át.

A képzőművészeti pályázatra nyolc községből 16 általános iskola 99 tanulója küldött be munkát, 21 oktató közreműködésével. A beérkezett munkákat Győrfi Anna, Forró Krisztián és Forró Natália bírálták el. A 3. osztályosok kategóriájában Saffer Petra, a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola diákja győzedelmeskedett, második lett a nezsényi Fülöp Árpád, harmadik Magócsi Renáta, a csantavéri Hunyadi János Általános Iskola diákja. Különdíjat vehetett át Fazekas Áron, az Id. Kovács Gyula Általános Iskola harmadikosa. A 4. osztályosok közül Kapor Emma lett az első, a második Butás Petra, mindketten az óbecsei Petőfi Sándor Általános Iskola diákjai. Harmadik lett a hajdújárási Petőfi Sándor Általános Iskola diákja, Nyitri Viktória, különdíjban részesült a szabadkai Gedović Jozefina.