2024. április 25., csütörtök

Hagyomány és barátkozás

Disznóvágást tartottak a kishegyesi nagycsaládosok

A Kishegyesi Nagycsaládosok Egyesülete a hétvégén hagyományos disznóvágást tartott. A rendezvénynek már többéves hagyománya van, és igen népszerűnek számít. Kerepes Árpád, az egyesület elnöke arról számolt be lapunknak, hogy az idén ötödik alkalommal tartották meg.

Játéksarok a gyerekeknek

Játéksarok a gyerekeknek

– Az idei lett volna a hatodik hagyományos disznóvágásunk, de tavaly a járványhelyzet miatt elmaradt, így tartottuk meg az idén ötödik alkalommal. Az eseményen az egyesületünk tagsága vett részt, emellett hívtunk vendégeket a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetségéből is. Jöttek hozzánk Adáról, Péterrévéről és Bácskossuthfalváról. Az esemény családias hangulatban és a hagyományok szerint zajlott. Az utóbbi időben sajnos egyre inkább eltűnnek a hagyományaink, és ez olyan alkalom, amikor fel tudjuk eleveníteni a hagyományos disznóvágást, amelyen részt vett a család apraja és nagyja. A disznóvágás valamikor is olyan esemény volt, amikor az egész család és rokonság összesereglett, és közösen vettek részt benne. Olyan példát is hallottam az idősektől, hogy annak idején 50 kilométerről hazabiciklizett a nagybácsi, csak hogy részt vehessen a disznóvágáson – mondta el az elnök, majd arról is szólt, hogy az egyesületük tagsága nagyon megkedvelte ezt az eseményt, és azon vannak, hogy a lehető legjobban sikerüljön. Kerepes azt is elmondta, hogy hagyományos disznótoros ételeket készítettek az alapanyagból, és senki sem ment haza üres kézzel.

Készül a nagycsaládosok kolbásza

Készül a nagycsaládosok kolbásza

– A disznó belsőségeiből töltelékek készültek a hurkához és a kásás hurkához, a húsok nagyja részéből pedig kolbászt csináltunk. A húsok egy részét megsütöttük, azzal kínáltuk meg a vendégeket. Ami megmaradt, azt, mint egykoron, a disznóvágás résztvevőinek becsomagoltuk kóstolóba – számolt be az elnök, majd arról is szólt, hogy a disznóvágási hagyományokba a legkisebbeket is igyekeztek bevonni. Tumbász Kornélia óvónő tartott foglalkozást a gyerekek számára, és olyan hagyományos disznótoros szokásokat is felelevenítettek, mint pl. a kántálás.

Az idei évben a Kincse hagyományos disznóvágását a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta, valamint Kishegyes község önkormányzata és a kishegyesi helyi közösség – mondta el Kerepes, majd hozzáfűzte, hogy a Vajdasági Nagycsaládos-egyesületek Szövetsége is hozzájárult az esemény sikeréhez.