2024. március 28., csütörtök
TÖRÖKKANIZSA

Felújított épület a bölcsődéseknek Törökkanizsán

Igor Mirović, a tartományi kormány elnöke és Szakállas Zsolt kormányalelnök, tartományi titkár hétfőn látogatást tettek a törökkanizsai Boldog Gyermek Iskoláskor Előtti Intézményben, amely újabb épülettel bővült. A tartományi kormány támogatásának köszönhetően az óvoda egy újabb bölcsődével gazdagodott.
Igor Mirović a látottak kapcsán kiemelte, hogy a tartományi kormány a munkálatokra több mint 32,5 millió dinárt különített el, és hozzátette, hogy az elkövetkező két hétben az óvoda udvarát is rendezik. A tartományi kormányfő az óvoda megtekintését követően más, Törökkanizsa számára fontos befektetésekről is tárgyalt az önkormányzat vezetőivel.

– Lassan előkészítjük Vajdaság Autonóm Tartomány jövő évi költségvetését, amely mintegy 89 milliárd dinárt tesz majd ki, és ebből nem kis részt fordítunk a kevésbé fejlett községek fellendítésére. Pénzt különítünk el a kommunális infrastruktúra kiépítésére, ahogyan a fontos befektetésekre is – nyilatkozta a tartományi kormányfő, és kiemelte, hogy komoly figyelmet fordítanak Törökkanizsára is.

– Az elmúlt hetekben sok faluba és kisebb községbe látogattunk el, különösen itt, Bánát területén, amely településeknek 2016-tól ez idáig nem volt nagyobb befektetésük, a költségvetés emelkedésének köszönhetően azonban e kisebb települések, községek befektetéseire is pénzt lehetett elkülöníteni.
Irena Slavković, Törökkanizsa polgármestere elmondta, hogy az óvoda épületén zajló utólagos munkálatokra a községi költségvetésből több mint 3 millió dinárt különítettek el, és a felújításokat követően képesek lesznek megoldani az óvodai beiratkozások várólistáját. Hangsúlyozta, hogy a tartományi kormány Mirovićtyal az élen a törökkanizsai község megbízható partnere, és abbeli reményének is hangot adott, hogy a jövő évi projektumokat is sikerül többé-kevésbé önerőből, valamint a tartományi és a köztársasági kormány segítségével megvalósítani. A törökkanizsai Boldog Gyermek Iskoláskor Előtti Intézménynek két épülete van, amelyek közül az egyik a város központjában található, a hétfőn megtekintett épületben pedig bölcsődét létesítenek két csoporttal, az egyik csoportban 1–2, a másikban pedig 2–4 évesekkel foglalkoznak majd – nyilatkozta Törökkanizsa polgármestere.

A tartományi kormányfő az óvoda megtekintése után további befektetésekről tárgyalt az önkormányzat vezetőivel

A tartományi kormányfő az óvoda megtekintése után további befektetésekről tárgyalt az önkormányzat vezetőivel

Szakállas Zsolt elmondta, hogy a Józseffalva városrészben lévő épület nagyon rossz állapotban volt, ezért kellett felújítani. Kiemelte, olyan ígéretet kaptak, hogy az év végéig teljes egészében befejeződik az épület felújítása, s várhatóan a második félév kezdetétől már fogadhatja a gyermekeket.
Szakállas elmondta azt is, hogy az idén két, iskolák felújítását célzó pályázata is volt a tartományi kormánynak, az elsőt az év elején 91 millió dinár értékben, a másodikat pedig az év második felében 74 millió dinár értékben írták ki.

– Különféle prioritásaink voltak. Ebben az évben a mosdókat szerettük volna felújítani a tartomány területén lévő iskolákban, viszont olyan munkálatokat is el tudtunk végezni, mint amilyen a nyílászárók cseréje, a tetőszerkezetek rekonstrukciója, és a jövőben is a lehetőségeinkhez mérten támogatni tudjuk majd az iskolák felújítását – nyilatkozta Szakállas, és hozzáfűzte, hogy a jövő év elején is szeretnék kiírni az iskolák felújítását célzó pályázatot, és arra kérte az iskolák, illetve az iskoláskor előtti intézmények vezetőit, hogy készítsék el projektjeiket, hogy készen legyenek a pályázat megjelenésére.

Törökkanizsa község területén szinte mindegyik településen van óvoda – mutatott rá Újhelyi Nándor, a törökkanizsai község képviselő-testület elnöke, a Józseffalva városrészben felújításra váró óvodaépületben pedig mintegy 50 gyermeket szeretnének fogadni. Újhelyi elmondta azt is, hogy az épület annyira rossz állapotban volt, hogy teljesen fel kellett újítani, és úgy kialakítani, hogy az megfeleljen a 21. századi elvárásoknak. A képviselő-testület elnöke beszámolt arról is, hogy a közelmúltban az oktatásügyi szférában nagyon komoly beruházások történtek: az oroszlámosi és a törökkanizsai általános iskolát teljesen felújították, Keresztúron zajlanak felújítási munkálatok, a szakközépiskolában és a gimnáziumban úgyszintén, ugyanakkor a majdányi általános iskola és az óvoda épülete is felújítás alatt áll.