2024. április 20., szombat
MOTOGP

Bagnaia megnyerte, Rossi befejezte

A világbajnokság szempontjából már tét nélkül zajlott, mégis a MotoGP történetének emlékezetes futamaként fog fennmaradni a 2021-es szezonzáró Valenciai Nagydíj, amelyen minden a sorozatnak 26 év után búcsút intő Valentino Rossiról szólt. A 42 éves legenda óriásportrét kapott a bokszépületen, kilenc világbajnok motorjával fotózkodott, még az „ősi ellenség” spanyol közönség is éltette, és a világ legkülönfélébb sportemberei küldtek számára kedves üzenetet – barátja, a brazil Ronaldo pedig el is utazott a helyszínre, hogy ő lobogtassa meg neki a verseny végén a kockás zászlót. Rossi és a Petronas Yamaha idén nem ért el nagy dolgokat, de az időmérőn és a versenyen egyaránt megszerzett tizedik hely révén idei egyik legjobb eredményével zárta le kilenc világbajnoki címet számláló karrierjét.
Az élen azonban a Ducatik domináltak: a pramacos Jorge Martín indulhatott a pole-ból, és bár a verseny előtti éjszakán gyomorbántalmakkal küzdött, mégis harcban volt a győzelemért a gyári csapat két versenyzőjével. Francesco Bagnaia azonban a táv harmadánál átvette tőle a vezetést, és onnantól már ki sem engedte azt a kezéből, így újabb győzelemmel tette fel a pontot szezonvégi átütő formájára – s ha pár hete Misanóban nem bukik az élről, alighanem a végsőkig elhúzhatta volna a bajnoki csatát a most csak ötödik Fabio Quartararóval. Jack Miller harmadik helye pedig azt jelentette, hogy a Ducati most először sajátította ki a teljes dobogót a MotoGP-ben. Amennyire ők a csúcson, úgy a Honda a mélyponton zárta az évet, hiszen a gyári csapat részt sem vett a futamon, miután Pol Espargaró szombaton bukott nagyot, Marc Márquez pedig múltkori edzésbalesetét követően kettős látással küzd, így újabb tél fog számára a felépülésről szólni.

A királykategória mellett a kísérősorozatok szezonja is befejeződött. A Moto3-ban Xavier Artigas húzta be a győzelmet, a Moto2-ben pedig a végére maradt a bajnokavatás. Itt a korábbi világbajnok Wayne Gardner fia, Remy kényelmes pontelőnnyel állt Raúl Fernandez előtt, így nem is kockáztatott: bár Fernandez győzött, Gardner a 10. helyen befutva is felült a trónra.

A Valenciai Nagydíj végeredménye: 1. Francesco Bagnaia (Ducati) 41:15,481, 2. Jorge Martín (Pramac Ducati) +0,489 másodperc hátrány, 3. Jack Miller (Ducati) +0,8, 4. Joan Mir (Suzuki) +5,2, 5. Fabio Quartararo +5,4 stb. A világbajnokság végeredménye: 1. Quartararo 278 pont, 2. Bagnaia 252, 3. Mir 208, 4. Miller 181, 5. Zarco 173, 6. Binder 151, 7. M. Márquez 142, 8. A. Espargaró 120, 9. Martín 111, 10. Viñales 106 stb.