2024. április 25., csütörtök

FRISSÍTETT - Várhelyi: Az EU ma elismeri a szerbiai védettségi igazolványokat

A Tanjug hírügynökség értesülései szerint az Európai Bizottság elismerte a szerbiai védettségi igazolványokat, amelyek már keddtől érvényesek az Európai Unió területén - írja a B92 hírportál.

Az uniós tagállamok külügyminisztereinek találkozója előtt Várhelyi Olivér uniós bővítési biztos elmondta, hogy jó hírekkel szolgálhat a Moldovában, Grúziában és Szerbiában kiadott védettségi igazolványokkal kapcsolatban.

Ez azt jelenti, hogy az utazás sokkal könnyebb lesz az említett országok polgárai számára, de ugyanakkor ez az uniós tagállamok polgáraira is vonatkozik - mondta Várhelyi.

Albánia és Észak-Macedónia után Szerbia a harmadik ország a Nyugat-Balkánon, amelynek védettségi igazolványát elismerték az unió területén.

Dragana Bećić, az információs technológia és elektronikus hivatal irodájának tagja kihangsúlyozta, hogy az állam minden szükséges lépést megtett és jelenleg a folyamat végét kell megvárni.

Sikeresen kifejlesztettünk minden digitális védettségi igazolványt, amelyek az uniós szabványokkal megegyeznek. Összekapcsolódtunk az uniós rendszerekkel, ilyen módon pedig a tagállamokban kiadott védettségi igazolványokat is le tudjuk olvasni, ha a polgáraik Szerbiába érkeznek - magyarázta Bećić.