2024. április 18., csütörtök

Dubajból sem utazhatnak Minszkbe a migránsok

Dubajból sem utazhatnak Fehéroroszországba a szíriai, iraki, afgán és jemeni állampolgárok - jelentette be a helyi hatóságok döntésére hivatkozva a Belavia fehérorosz állami légitársaság hétfőn.

Az Európai Unió szerint Fehéroroszország szándékosan idézte elő a lengyel határnál kialakul konfliktust, ahol jelenleg is több ezer, többségében közel-keleti migráns szeretne a zöldhatáron át belépni az unióba, amit a lengyel hatóságok megakadályoznak.

A migránsok a határ menti erdőben táboroznak, miközben a hőmérséklet fagyponthoz közeli, és a fehérorosz területen lévő emberek közül volt már, aki életét vesztette.

A fehérorosz külügyminisztérium hétfőn abszurdnak nevezte azokat a nyugati vádakat, miszerint a minszki vezetés okozta a kialakult helyzetet. A minszki kormány azt állítja, hogy szigorított a határellenőrzésen, valamint azt is, hogy a Belavia nem szállított Fehéroroszországba illegális migránsokat.

Miközben az Európai Unió a Fehéroroszország elleni szankciók kibővítésére készül az unió határát onnan érő támadás miatt, a minszki kormány hétfőn bejelentette, hogy dolgozik azon, hogy a határnál táborozó migránsok hazatérhessenek.