2024. március 28., csütörtök

Lukasenka: Fehéroroszország a migránsok hazatoloncolásán fáradozik

Aljakszandr Lukasenka fehérorosz elnök hétfőn kijelentette, országa azon dolgozik, hogy hazatoloncolja a fehérorosz-lengyel határon rekedt, főként közel-keleti migránsokat.

,,Aktív munka folyik ezen a téren, hogy meggyőzzük az embereket, térjenek haza. De senki sem akar visszamenni" - mondta Lukasenka, akit a BelTa állami hírügynökség idézett.

Az államfő arról is beszélt, országa nem akarja, hogy a Lengyelországgal közös határon kialakult migránsválság ,,konfliktussá" fajuljon.

,,Nem akarunk semmilyen konfliktust az államhatárunkon. Ez teljesen káros számunkra" - hangoztatta.

Az Európai Unió (EU) tagországainak külügyminiszterei hétfőn Brüsszelben a Fehéroroszország elleni szankciók kiterjesztéséről tárgyalnak. A mostani feszültséget azok a lépések idézték elő, amelyeket a fehérorosz vezetés tett megtorlásul az ellenzék elleni fellépés után elrendelt korábbi uniós szankciókért.

Lukasenka kijelentette: ,,Készen állunk arra, (...) hogy felültessük a (migránsokat) a repülőgépekre, amelyek hazaviszik őket". Hozzátette: ezek az emberek nem akarnak visszamenni. ,,Egyértelmű, hogy nincs hová visszamenniük, nincs otthonuk, és nincs mivel etetniük a gyerekeiket" - állította.

Minszk hajlandó arra is, hogy a közel-keletieket Németországba vigye, ha az ország befogadja őket. A fehérorosz elnök egy erre vonatkozó javaslatra hivatkozott, amely szerinte a müncheni önkormányzattól érkezett.