2024. április 25., csütörtök

Jubileumok jegyében

A topolyai Kaláris asszonykórus és a Hétmező énekegyüttes ünnepi műsora

A Kodály Zoltán Magyar Művelődési Központ két jubiláló népzenei csoportja, a negyvenéves Kaláris asszonykórus és a tizenöt éves Hétmező énekegyüttes közös koncerten mutatkozott be a hétvégén a topolyai színházteremben. Az ünnepi műsornak vendégfellépői is voltak: Micsik Béla citerás, a Cirkalom táncegyüttes, Éter Máté szólótáncos és a Fokos zenekar.

A Kaláris asszonykórus 1980-ban alakult, tehát az idén immár 41 éve élteti népdalainkat. Tavaly nem tudták megtartani ünnepi műsorukat, így most került alkalom e jeles évforduló megünneplésére. A Hétmező énekegyüttes 15 éve működik. Kezdetben csak néhány középiskolás lány alkotta a csoportot, de egyhamar csatlakozott az énekesekhez a Cirkalom táncegyüttes egész női kara. A színes népzenei műsor mellett még egy jelentős eseménye volt az estnek: az idei Bodor Anikó-díj ünnepélyes átadására ezen a jubileumi rendezvényen került sor.

A műsor végén a topolyai dalok a Kaláris asszonykórus, a Hétmező énekegyüttes és a Fokos zenekar közös előadásában csendültek fel (Fotó: Gyantár László )

A műsor végén a topolyai dalok a Kaláris asszonykórus, a Hétmező énekegyüttes és a Fokos zenekar közös előadásában csendültek fel (Fotó: Gyantár László )

A műsor kezdetén Sutus Áron, a Vajdasági Magyar Művelődési Szövetség elnöke köszöntötte a kettős jubileumot. Ünnepi beszédében arról szólt, hogy csodálatos kimondani, hogy 41 éve alakult meg Topolyán egy kórus Brezovszki Eszter vezetésével, amely egész Bácska népművészeti életében nyomot hagyott, és jó kimondani azt is, hogy van utánpótlás, a Hétmező. Sutus Áron hangsúlyozta, hogy jó tudni, hogy a közösségek mellett ott vannak azok a kovászemberek, az alkotóközösségek élén azok az emberek, akik meghatározói annak, hogy ilyen gazdag hagyománykincs tud élni itt a Vajdaságban. Őket is ünnepeljük ma, hiszen a Durindó és Gyöngyösbökréta művészeti bizottsága két Bodor Anikó-díjat ítélt oda, mint fogalmazott, két olyan személynek, akik csodát mívelnek Bácskában és Bánátban. Napról napra alkotnak és emellett képesek a közösséget összetartani. A díjat Tímár Gabriella, a Gyöngyösbokréta és a Durindó Fesztiváltanácsa elnöke társaságában adta át Kisimre Szerda Anna néptáncpedagógusnak, a Kaláris és a Hétmező mellett több vajdasági énekcsoport vezetőjének, és a törökbecsei Micsik Béla népzenésznek, citerakészítő mesternek, zenetanárnak, hitoktatónak.

A Kaláris asszonykórus fennállásának 41. évében a VMMSZ elismerő oklevelét, a Hétmező csoport pedig egy virágcsokrot vehetett át.

A rendezvényt megtisztelte jelenlétével az említettek mellett Sárközi István, a Magyar Nemzeti Tanács Kulturális Bizottságának elnöke, Tomik Nimród, a községi képviselő-testület elnökhelyettese, Mentus Lívia, a topolyai önkormányzat tanácstagja, és jelen volt Brezovszki Eszter, a Kaláris asszonykórus megalapítója és a Kaláris asszonykórus egykori tagja is, aki szintén elismerő oklevélben részesült.

A Bodor Anikó-díj idei díjazottjai: Kisimre Szerda Anna és Micsik Béla (Fotó: Herceg Elizabetta)

A Bodor Anikó-díj idei díjazottjai: Kisimre Szerda Anna és Micsik Béla (Fotó: Herceg Elizabetta)

A topolyai Kaláris asszonykórus 1980-ban alakult meg. Tagjai rendszeresen részt vesznek a községi, körzeti és tartományi szemléken, a Kodály Központ minden alkalmi ünnepségén és a vajdasági magyarság népzenei csoportjainak fesztiválján, a Durindón. Sikeres szereplésüknek köszönhetően eljutottak a Vass Lajos Népzenei Verseny Kárpát-medencei döntőjére 2012-ben, ahol előadásukat nagydíjjal jutalmazta a zsűri. A Kaláris asszonykórus vezetője 2000 óta Kisimre Szerda Anna, mint ahogyan a Hétmező leánykórusé is. A Kodály központ középiskolásokból és egyetemistákból álló énekcsoportja 2006-ban kezdte meg munkáját. A csoport munkája legfőképpen a Kárpát-medence népdaldalkincsének minél archaikusabb elsajátításáról, az ének- és hangtechnika csiszolásáról, színpadon való bemutatásáról, valamint a versenyeken való részvételről szólt. Ma már felnőtt kategóriában működik az énekcsoport.

A jubileumi műsor a topolyai önkormányzat, a helyi közösség, a Nemzeti Kulturális Alap és Topolya Község Művelődési Háza segítségével valósult meg.