2024. április 25., csütörtök

A pénztárgép az árupiac végét jelenti

A zentai árusok szerint ezzel a követeléssel annyira ellehetetlenítik őket, hogy kénytelenek lesznek felhagyni a tevékenységükkel

Az adómemóriás pénztárgépek bevezetésére meghatározott átmeneti időszak kezdetén vagyunk, az állam ugyanis november 1-jétől április 30-ig adott időt az átállásra.

Az intézkedés szerint jövőre május 1-től az üzletekhez hasonlóan a piaci árusoknak is adómemóriás pénztárgéppel kell rendelkezniük, és kötelező lesz a használatuk. A rendelet alól kivételt képeznek a bejelentett őstermelők, akik a piaci asztalokon vagy a piaci üzlethelyiségekben saját termékeiket árusítják.

Az elmúlt években már sokszor volt róla szó, hogy a pénztárgépeket kötelezővé teszik a piaci árusok számára is, de ennyire konkrét határidőt eddig még nem szabtak meg, mint most. Komolynak tűnik a helyzet, és Zentán az árupiacon tanácstalanok is az árusok.

Az árupiacosok nem tudják teljesíteni a pénztárgépes követelést (Fotó: Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Az árupiacosok nem tudják teljesíteni a pénztárgépes követelést (Fotó: Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Egyelőre csak találgatnak, igyekeznek minél több információt begyűjteni, és reménykednek, hogy mégsem kerül sor a pénztárgépek bevezetésére.

Zsoldos Erika, a zentai árupiacosok képviselője harminc éve árul a zentai piacon magyar árut, és véleménye szerint a pénztárgép bevezetése az árupiac végét jelenti:

– Annyit hallottunk, hogy be akarják vezetni a pénztárgép használatát a piacokon is, de semmi egyebet nem tudunk róla. Minden információnk a médiából származik, egyelőre sem a piacot működtető kommunális vállalattól, sem a helyi önkormányzattól nem kaptunk értesítést, útmutatást. Itt a zentai árupiacon mindenkinek saját cége van, úgy dolgozunk, de azt, amit állítólag követelnek tőlünk, ezen a két négyzetméteren, amennyin mi dolgozunk, lehetetlen megvalósítani és finanszírozni. Többe kerülne az egész rendszer, a könyvelés, mint amennyit meg tudunk valósítani. Ha rákényszerítik az árusokat a kasszagép használatára, akkor meg fog szűnni ez az árupiac. Ezt úgy értem, hogy egyetlen árus sem lesz, mert ezt a követelményt senki nem tudja teljesíteni.

A saját termékeiket feldolgozók úgy tudják, nekik nem kell pénztárgép (Fotó: Homolya Horváth Ágnes felvétele)

A saját termékeiket feldolgozók úgy tudják, nekik nem kell pénztárgép (Fotó: Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Olajos Anita szintén magyar termékeket árul, és arra mutatott rá, hogy ha ők felhagynak a tevékenységükkel, az Zentának nagy veszteség lesz, márpedig ha kötelezővé teszik a pénztárgépek használatát, akkor nem marad más választásuk, mint „becsukni".

– Apukám 1997-ben kezdett a zentai piacon árulni, akkor még a zöldpiacon, aztán hoztak egy rendeletet, hogy át kell költözni az árupiacra, és ez kezdetben nagy törés volt, hiszen másik helyen szoktak meg bennünket az emberek. Volt, hogy a tető alatt kellett árulnunk, volt, hogy a szabad ég alá küldtek bennünket, és mi magunk gyártottunk az árunk fölé valamilyen tetőt, de azt is elfogadtuk. Később úgy rendelkeztek, hogy be kell jönnünk a kupolák alá, akkor annak tettünk eleget, most meg jött a kasszagép.

Van a piacnak egy könyvelője, aki értesít bennünket az újdonságokról, és tőle is tudjuk, hogy november 1-től április 30-áig van időnk átállni a pénztárgép használatára, de ez itt a piacon lehetetlenség. Mi a többiekkel egyetemben a szabadkai piacról hordjuk az árut, és nem tudunk számlát adni. Ha már számlát kell adni, akkor többet ér kinyitni valahol egy üzletet, és akkor nem állunk kint esőben, szélben, hidegben, forróságban.

Mindannyiunkat aggasztanak az új hírek, sokat beszélünk róla, tanakodunk egymás között, de igazából tehetetlenek vagyunk. Ha ezt követelik tőlünk, akkor a zentai árupiac be fog zárni, hiszen ahogyan mi nem tudunk a csokoládéra meg az élelmiszerre számlát adni, úgy a ruhaneműt árulók sem tudnak.

Lehet, hogy májustól üres lesz a zentai árupiac? (Fotó: Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Lehet, hogy májustól üres lesz a zentai árupiac? (Fotó: Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Azt mondják, kapunk támogatást a kasszagép megvásárlásához, de hova, minek a kasszagép? Nem tudjuk, mi lesz. Beszéltük, hogy össze kellene valahogy fognunk, de mi ehhez kicsik vagyunk. Ha esetleg Szabadkán fognának össze az árusok, annak nagyobb ereje lenne, hiszen ott sokkal többen vannak, és hozzájuk csatlakozhatnánk mi is. Mi úgy látjuk, hogy a zentai kommunális vállalatnak és Zentának nagy pénzkiesés lesz, ha ez az árupiac megszűnik, mert nem kevés adót és helypénzt fizetünk.

Itt a zentai piacon öten árulunk magyar termékeket, de ez a rendelet nemcsak ránk fog kihatni, hanem a ruhásokra is, ők is a szabadkai piacról hozzák a ruhaneműt. Eddig is volt már, hogy kérték tőlünk a kasszagépet, jöttek és büntettek, ha nem a kasszagép hiányáért, akkor másért, és becsuktak bennünket két hétre, de azért meg tudtunk maradni. Könnyen lehet, hogy a május elsejét már munkanélküliként fogjuk eltölteni.

Ez nagy csapás lesz, mert nálunk az egész család ebben a vállalkozásban dolgozik. Mindennap itt vagyunk reggeltől késő délutánig, se hétvégénk, se ünnepünk nincs, mégis szálkák vagyunk az állam szemében– mondta keserűen a fiatalasszony.

A ruhaneműt árulók ugyanúgy tanácstalanok, sőt velem sem nagyon akartak szóba állni, minden kimondott mondattól félnek, nehogy aztán ellenük fordítsák. Egyikük véleménye szerint kevesen vannak ők ahhoz Zentán, hogy megoldást találjanak:

– Mindig azt piszkálják, aki dolgozik. Én 15 éve árulok fehérneműt a zentai árupiacon, és mindig van valami, amivel sanyargatni lehet bennünket, és mindig a kis piacokkal kezdik. Szabadkán az Adidas termékektől a Nike márkájú áruig minden ki van rakva, itt egy nyavalyás zoknit nem lehet kitenni, mert azonnal büntetnek. Mi kevesen vagyunk, bennünket lehet szurkálni, a nagy piacokon biztos nem tudnak rendet tenni, majd velünk kezdik. Fogalmam sincs, mi lesz, ha rákényszerítenek bennünket a kasszagép használatára. Így is folyton büntetnek bennünket, a nagykikindai inspekció mindig talál valamit, amibe bele lehet kötni, nekem már nagyon elegem van, most is van egy büntetésem, amit még ki kell fizetnem – magyarázta.

A zöldpiacon árulók azt mondják, őket nem fogja érinteni a pénztárgépes intézkedés, hiszen ők őstermelőként vannak nyilvántartva, és azokra ez a rendelet nem vonatkozik.

Kecskés György zentai őstermelő húsz éve árul zöldségfélét a zentai zöldpiacon, és tíz éve van bejegyzett gazdasága. Ő is úgy értette, hogy a rendelet rájuk nem vonatkozik.

– Van egy listánk arról, hogy mi terem meg a saját gazdaságunkban, és azt mi árulhatjuk, és van is egy dokumentumunk, amivel igazoljuk, hogy őstermelőként vagyunk nyilvántartva. Enélkül a papír nélkül nem is árulhatnánk a zentai piacon.

Rózsa Árpád mogyorótermesztő nemcsak mogyorót, hanem mogyoróból előállított termékeket is kínál a zentai piacon, és szerinte pénztárgépre neki sem lesz szüksége:

– Tavaly márciusban kijött egy olyan törvény, amely szerint a zöldség- és a gyümölcstermelők a saját termékeiket feldolgozhatják, és hivatalosan árusíthatják is. Ehhez vállalkozást kellett nyitni, és be kellett regisztrálni a mezőgazdasági minisztériumhoz a feldolgozás helyét. Ezt én is megtettem, így hivatalosan is tudom a termékemet árulni. Szerintem ez az intézkedés engem nem érint, mert valahol azt olvastam, hogy arra a termelőre, aki a saját terményét árulja, ez nem vonatkozik.

Jablonszki Ferenc sajtkészítő, aki a tejcsarnokban árul, elmondta, hogy megijedtek a pénztárgéppel kapcsolatos hírtől, de aztán, amikor értelmezték, akkor úgy értették, hogy őket nem fogja érinteni.

– Valószínűleg azokat akarja az állam rábírni erre, akik cég nélkül árulnak a piacokon, és ez valahogy rendjén is van, mert nekünk, hivatalosan dolgozóknak is rengeteg kitételnek kell megfelelnünk. Aki a saját növényi vagy állati eredetű termékét dolgozza fel és árulja, annak nem kell a pénztárgép. Ez évi hatmillió dinár forgalomig így van, és mi beleférünk ebbe a kategóriába, tehát mi úgy értettük, hogy ránk ez nem fog vonatkozni. Először nagyon megijedtünk, hogy könyvelést kell majd vezetnünk, de most úgy látjuk, hogy ez nem ellenünk irányul. Valószínűleg azt akarják megszüntetni, hogy innen-onnan megvásárolt termékeket mindenféle kötelezettség nélkül áruljanak a piacokon.

Első hallásra mindenki megijedt a hírtől (Fotó: Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Első hallásra mindenki megijedt a hírtől (Fotó: Homolya Horváth Ágnes felvétele)

Slavnić Ákos, a zentai kommunális vállalat igazgatója elmondta, hogy nekik nincs kihatásuk a pénztárgépek bevezetésére, és ők nem is kérhetik számon az árusokon.

– Nekünk mint a piac fenntartójának és működtetőjének arra kell törekednünk, hogy az árusok minél elégedettebbek legyenek azokkal a körülményekkel, amelyeket mi biztosítunk nekik. Törvény szabályozza, hogy milyen formában dolgozhatnak a piacon, és mi azt tartatjuk be velük, de a pénztárgépek a pénzügyi inspekció hatásköre. Évek óta szó van a pénztárgépek kötelezővé tételéről, majd meglátjuk, hogy fog ez alakulni.