2024. március 28., csütörtök

Meghosszabíthatják a védettségi igazolványok alkalmazásának idejét

Lehetséges, hogy meghosszabítják a védettségi igazolványok alkalmazásának idejét – jelentette ki Zlatibor Lončar egészségügyi miniszter. A tárcavezető az N1 kérdésére adott válaszában azt is kifejtette, hogy a kormánynak nincs mit rejtegetnie, ezért nem jelent problémát, hogy az első adandó alkalommal közzétegyék a lélegeztetőgépek és más egészségügyi felszerelések beszerzésének módjáról szóló részleteket.

A lélegeztetőgépek kapcsán úgy fogalmazott, hogy függetlenül az áruktól, a kormány legnagyobb sikeréről tanúskodik az, hogy az adott helyzetben sikerült beszereznie őket, és így senki sem marad segítség nélkül, ha szüksége van rájuk.

A tárcavezető szerint a védettségi igazolványok bevezetése kulcsszerepet játszott abban, hogy jelenleg növekszik az oltásra jelentkezők száma, ezért lehetséges, hogy meghosszabítják az alkalmazásuknak az idejét. Úgy fogalmazott, hogy akár egész nap kötelezőek lehetnek a védettségi igazolványok azokon a helyeken, ahol már most is alkalmazzák őket.

A miniszter arról is nyilatkozott, hogy a dolgok jelenlegi állása szerint az „új normalitás része lehet", hogy a polgároknak a jövőben 5-6 havonta be kell majd oltatniuk magukat a koronavírus ellen. Mint mondta, másként nehezen lesz elképzelhető, hogy a helyzetet irányítás alatt tartsák.