2024. április 24., szerda

Lakićević: Szerbia elvesz a szegényektől, a gazdagoknak viszont ad

Milan Ćulibrk, a NIN szerkesztője és Mijat Lakićević újságíró az N1 műsorában úgy fogalmaztak, hogy Szerbiában elengedhetetlenek lennének a közvetlen hazai befektetések, ahhoz, hogy emelkedhessenek a bérek. Ćulibrk szerint ezek nélkül nem valósíthatunk meg fenntartható és hosszútávú gazdasági fejlődést. Lakićević pedig úgy fogalmazott, hogy országunk elvesz a szegényektől, a gazdagoknak viszont ad.

A bér- és nyugdíjemeléssel jelenleg annak a látszatát keltik, hogy jobban élünk, de számításba kell vennünk azt, hogy az év eleje óta a kiskereskedelmi árak 5,4 százalékkal emelkedtek, amennyivel a nyugdíjak fognak. A probléma az, hogy ezen az infláción belül az élelmiszerárak több mint 10 százalékkal növekedtek, a zöldség és gyümölcs értéke 22 százalékkal – mondta Ćulibrk.

Lakićević értékelése szerint kedvezőtlen, hogy az országban sokan minimálbérért dolgoznak. Úgy fogalmazott, hogy a mai Szerbia valójában fejletlen. Gondot jelent az, hogy kevés magánbefektetésünk van, és éppen azok a beruházások hiányoznak, amelyek nagyobb bevételeket ígérnek. 

Ćulibrk szerint Szerbiában a külföldi beruházások támogatásával maga az állam a kulcsfontosságú befektető, de elengedhetetlenek lennének a hazai magánszektor beruházásai, hogy a fejlődésünk fenntartható legyen. Értékelése szerint az idén 7 százalékos növekedést érhet el a gazdaságunk, amely az infrastrukturális befektetéseknek köszönhető.