2024. április 20., szombat

MagyarZó Pistike messéi

A zősök a héten azon a híren hüledeztek, miszerint az energiaválság miatt az osztrák hadsereg meg a német katasztrófavédelem tájékoztató jellegű videókkal készíti fel a lakosságot a lehetséges áramkimaradásokra és az ezzel járó nehézségekre.

– Láttad, Tegyula – álmélkoda amama –, mi mindennek a beszerzését ajánlják: zseblámpa, víz, konzervek, gyógyszerek, hálózsák, meleg ruha, tea, kávé, elsősegélykészlet, szemeteszsákok, gyufa, gyertyák…

– A mécseses melegedést, amit szükség esetére ajánlanak, a takarékosság jegyében néha mi is kipróbálhatnánk, Tematild! – ötletele a fater. – Rétegesen felöltözünk, az asztal közepére helyezzük a mécsest, és körül üljük. Ez is egyféle központi fűtés, és jóval olcsóbb, mint az a másik! Anno a különleges kiképzésen egy teljes éjszakát töltöttünk hóveremben, amelyet egyetlen gyertyával melegítettünk be!

– Könnyen beszélsz, Tegyula, hiszen te egy extrém helyzetekre kiképzett kommandós vagy, mint a Rambó – csipkelőde az öreglány. – No de nem fejeztem be az iménti felsorolást, mert a szavamba vágtál, a zokosok azt is javasolják, hogy készpénz is legyen nálunk.

– Naná! Nyilván kitehetjük majd az ablakba dísznek a bankkártyát meg a zokostelót, ha nem lesz áram – bölcselkede atata. – Emlékszel, Tematild, nem is olyan rég éppen erről értekeztem! Mindent digitalizálunk, aztán meg egyszer csak beüt a krach, és a zösszes kompúteres tudományunk elszáll, mint a pinty!

– Na, de kérlek, Tegyula – hitetlenkede továbbra is a muter –, ha a földi paradicsomban élő németek és osztrákok ilyen helyzetbe kerülnek, akkor vajon mi lesz velünk?!

– Semmi különös, Tematild – legyinte nyugodtan az öreg. – Egyrészt minket… vagy legalábbis az idősebb nemzedékek tagjait… alaposan felkészítettek a kilencvenes években. Én például az első vizsgámat az egyetemen gyertyafénynél készítettem el, mert akkoriban többet volt áramszünet, mint áram. Másrészt pedig most szerencsésnek bizonyul vezetőink hinta-palinta politikája, és a testvéri viszony a zoroszokkal, így minket állítólag nem fenyeget sem gáz-, sem áramhiány, mint a nyugat-európaiakat.

– Gondolj bele, mi lesz a zegény vendégmunkás ismerőseinkkel, ha a napi robot után dideregni kényszerülnek a fűtetlen lakásaikban az ígéret födjén – sajnálkoza amama.

– Majd hazajönnek, a supából becipelik a házba a rég kiszuperált szmëdërëvácot vagy a jó öreg kreka wesót, fával, csutkával meg szárízékkel bedurrantanak benne, és felmelegítik átfázott csontjaikat – oldá meg a problémát csitt-csatt a fater.

– Ami a legborzasztóbb, Tegyula – folytatá a parázást az öreglány –, az első előrejelzések szerint az idei tél jóval keményebb lesz, mint amilyenek az utóbbiak voltak, több hó esik majd, kemény fagyok várhatóak és erős szelekre kell számítani!

– Úgy az igazi a hideg, süvítő forgataggal – bólogata egyetértően atata. – Csontig hatoló szél nélkül mitsem ér a tél! Okvetlen lehozom majd a padlásról a jó öreg dunnát, Tematild!

– És akkor még nem ejtettünk szót a koronavírus-járványról – sóhajta a muter –, amely továbbra is tombol, a zakemberek előrelátása szerint, ha a jelenlegi tendencia folytatódik, akkor az elkövetkező négy hónapban Zerbiában egymillió újabb fertőzött lesz! És állítólag már a totál-brutál delta plusz variáns is megérkezett hozzánk!

– Úgy tűnik, hogy ez a nyavalyás vírus addig nem adja fel, amíg a különféle mutációival a görög ábécé összes betűjét ki nem merítette – dünnyöge az öreg. – Alfa, béta, gamma, delta, eta, ióta, kappa, lambda variánsok… Én már arra várok, hogy bejelentsék az ómega törzset, hogy minél előbb vége legyen!

– Attól tartok, hogy az még odébb van, zomzéd – mondá az éppen betoppanó Zacsek. – Kész csoda, hogy a helyzethez mérten mentálisan még relatíve jól állunk… Tán. A héten már azt is megpedzették, hogy valószínűleg Zilveszterre minden zárva lesz.

– Jaj, ne már! – zomoroda el amama. – Bevallom, Tegyula, hogy titokban abban reménykedtem, hogy idén Zilveszterre elviszel valamilyen bálba.

– A jelek szerint legfeljebb a dunnabálba mehetünk, Tematild – somolyoga a fater. – A jó hír ezzel kapcsolatban az, hogy így legalább majd nem kell sokat töprengened azon, hogy milyen rucit húzzál fel az év legőrültebb éjszakájára!

– Ismét itthon ülünk majd, és nézzük az uncsi tévéműsort! – durcáskoda az öreglány.

– Feltéve, ha lesz áram – fűzé hozzá atata. – Ezt azért ne feledd el!

– A zanyósom is attól retteg, hogy esetleges áramkorlátozások esetén nem tudja majd rendszeresen követni a török sorozatokat meg a Zadrugát – mondá a Zacsek, és ehhez kapcsolódóan elmesséle egy viccet.

Két sztárléta beszélget az áramszünetről.

– Képzeld, tegnap két órát álltam a liftben az áramszünet miatt!

– Az semmi, én három órát álltam a mozgólépcsőn!

– Mi tagadás, vannak érdekes személyek a világon – állapítá meg a muter. – Az attraktív külsejű Grozdanović Annának, a zocialista párt főbizottsága egyik tagjának például a napokban elmondott ihletett beszédében sikerült egy gondolatban egyesítenie Istent, a közösségi oldalakat, a katódsugárcsövet, a hatalmasságokat meg az atomháborút!

– Tudok róla! – jegyzé meg az öreg. – A „zocialista pártnak az új technológia felhasználásával folytatott küzdelméről” beszélve, többek között azt mondta, hogy „csak a keresztények készítettek katódsugár- és rádiócsöveket”, és hogy a hívő népeknek örvendeznie kell, mert „egy pillanatban majd nagy fényesség jelenik meg az égen”, amiről az emberek azt fogják gondolni, hogy kitört a nukleáris háború!

– Én is megnéztem a beszédet, és férfiasan bevallom, hogy gőzöm sincs, mit akart az ifjú titanisz mondani – csóválá a fejét a Zacsek. – Gyakran elhangzik, hogy generációváltásra van szükség a politikai porondon, mert a régi gárda már jócskán elhasználódott, hogy szépen fejezzem ki magam, meg azt is mondják, hogy mára már felnőtt egy új politikusi nemzedék, csak hát, a jelek szerint, nem tudom, mire jutunk a képviselőivel.

– Talán még mindig jobb, ha csak a zokostelót nyomkodják – mondá amama. – Elgondolkodtató, hogy ennek az influenszer csajnak százezer követője van az Instagramon!

– A zuperkáder később megmagyarázta az egyik lapnak, hogy ő tulajdonképpen csak a saját szavaival mondta el a néhai Zlóbó magasztos gondolatait – messéle a fater –, úgyhogy a beszéde uopste nem lehetett akkora butaság, ahogyan azt a gonosz ellenzékiek utólag szeretnék beállítani.

– Ez aztán a logikus érvelés – kuncoga a Zacsek. – No de azt hallották, hogy a Zi Gyin kínai társaság üzemeltetésével nemrég megnyílt Csukaru Peki réz- és aranybányában újabb aranylelőhelyet találtak, aminek köszönhetően aranytermeléssben Zerbia hamarosan a második helyre törhet Európában?!

– Ehhez, zomzéd, nem sokat lehet hozzáfűzni – nyugtáza atata –, hiszen mindannyian tudjuk, hogy az aranykorban élünk.

– Minden jel erre mutat – erősíté meg ezt a meglátást az öreglány –, nemsokára már a krumpli, a dió meg az aszalt szilva árát is aranyban mérik majd!

Pistike, mécsessel melegedő aranyos kommandós